NBA LIGA

Dončićev tripl-dabl u iznenađujućem porazu Dalasa, Kari promašio šut za pobjedu protiv Šarlota

Odigrano sedam utakmica

Dončić: Nije imao podršku. TWITTER

Piše: A. V.

30.10.2022

Dalas Meveriksi iznenađujuće su nakon produžetka izgubili od Oklahoma Siti Tandera (111:117) u jednom od sinoćnjih sedam susreta NBA lige.

Slovenački as Luka Dončić nije bio posebno raspoložen, no unatoč svemu meč je završio tripl-dablom upisavši 31 poen, 16 skokova i 10 asistencija. Prošle sezone Dončić i saigrači dobili su tri od četiri dvoboja protiv Oklahome, ali su ovogodišnju seriju započeli iznenađujućim porazom i nakon pet utakmica imaju samo dvije pobjede.

Domaći košarkaši nisu bili raspoloženi pri šutu za tricu, pogodili su samo osam od 40 pokušaja, ali unatoč tome, Dalas je četiri minute prije kraja poveo sa 16 koševa, a onda je Oklahoma serijom 18-2 iznudila produžetke. Dončić je nakon regularnog vremena promašio šut za pobjedu, a onda u dodatnih pet minuta igre sa saigračima nije pronašao rješenje za raspoložene goste. Kod Oklahome najraspoloženiji je bio Šaj Gildžus Aleksander (Shai Gilgeous-Alexander) koji je s 38 poena bio najbolji strijelac susreta.

Šarlot Hornetsi su, zahvaljujući 31 poenu Pi Džej Vašingtona (PJ Washington), nakon produžetka pobijedili aktualnog NBA prvaka Golden Stejt Voriorse s 120.113. Stef Kari (Steph Curry) je u Šarlotu, gradu u kojem je odrastao, protiv Hornetsa u kojima je igrao njegov otac Del (Dell), ubacio 31 koš, a imao je i šut za pobjedu na kraju četvrte četvrtine, no to je bilo nedovoljno da se prekine loša serija Voriorsa u Šarlotu, gdje nisu pobijedili od 2019. godine.

Prvaci iz 2021. Milvoki Baksi zadržali su epitet jedine neporažene momčadi pobijedivši Atlanta Hokse sa 123:115. Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo) i Džru Holidej (Jrue Holiday) bili su veliki arhitekti ovog novog uspjeha, obojica su postigli po 34 poena. Adetokumbo je jedan od dvojice igrača u historiji Baksa, uz Karima Abdul Džabara (Kareem Abdul-Jabbar), koji je postigao barem 30 poena i 10 skokova u četiri uzastopne utakmice.Grk je također uhvatio 17 skokova, a Baksi su izdržali nalete Hoksa, unatoč 42 poena njihovog pleja Trea Janga (Trae Young).

Za razliku od Baksa, Bruklin Netsi su nastavili vrlo lošu seriju izgubivši kod kuće od Indiana Pejsersa 125:116 za peti poraz u šest utakmica, četvrti uzastopni. Ruki Benedikt Maturin (Bennedict Mathurin) zabio je 32 poena za Pejserse, uključujući šest trica, što mu je rekord karijere. Ukupno su Pejsersi ubacili 23 trice, izjednačujući klupski rekord.

Sakramento Kingsi slavili su protiv Majami Hita (119:113), zahvaljujući Kevinu Ertertu (Huerter - 27p), a nakon ovog uspjeha Kingsa, Los Anđeles Lejkersi sada su jedina NBA franšiza koja još nije pobijedila ove sezone.

Filadelfija 76ersi pobijedili su Čikago Bulse 114:109, uz 25 poena Džoela Embida (Joel Embiid).

Tablice omogućuje Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.