KOŠARKAŠKI STRUČNJAK

Pablo Laso: Džanan Musa je veliki igrač

Real Madrid ima vrhunski tim, nema sumnje da su kandidati za titulu, rekao je Španac

Džanan Musa. Real Madrid

G. Š.

10.1.2023

Otkako je prošlog ljeta otpušten iz Real Madrida Pablo Laso je slobodan košarkaški trener. Želi da se vrati trenerskom poslu, ali ima određeni uslov.

Košarka je moj život

- Ponekad se probudim ujutru i zapitam se zašto ne idem na trening. Košarka je moj život, moja ljubav. Nedostaju mi treninzi, ali jednom mi je neko rekao: Nisi baš košarkaški trener sve dok ne dobiješ otkaz. U pravu je. Ali, pridružit ću se samo mjestu koje me cijeni i gdje bih mogao da unaprijedim tim. Zaista ne mora da bude samo u Euroligi. Trener je trener, bilo uz Euroligi ili Euro kupu... - rekao je Laso.

Naravno da gleda euroligaške mečeve. I ima svoju listu favorita na kojoj su Olimpijakos, "njegov" Real...

- Tokom ljeta su potpisali sa velikim igračima, kao što su Mario Hezonja i Džanan Musa. Imaju vrhunski tim, nema sumnje da su kandidati za titulu. Olimpijakos je najbolji i najstabilniji tim, ali to može da se promijeni. Ima mnogo dobrih ekipa, uključujući i neke koje teško mogu da procijenim, poput Crvene zvezde, koja je postala jaka sa Fakundom Kampacom, rekao je Laso koji naravno zna da Argentinac ne može da bude registrovan za crveno-bijele zbog kazne Eurolige koja ističe 28. februara. Ali, poslije tog datuma ostalo je još devet kola.

Lasova karijera u Real Madridu je završena uglavnom zbog zdravstvenih problema, barem prema zvaničnom saopštenju kluba. Trener sada kaže da se osjeća odlično i da je spreman za nove izazove.

- Iako srčani udar zvuči kao neko veliko iskušenje, nije izazvao tako veliku patnju i nisam mogao da zamislim da će mi se život preokrenuti. Sve što je doktor rekao je da moram da se pridržavam osnovnih pravila o ishrani i sportu. Od tada se osjećam odlično. Nisam trčao maratone prije infarkta i ne planiram da počnem ni sada, našalio se Laso.


Pablo Laso. Real Madrid

Veliki klub

Prisjetio se i dana kada je došlo do rastanka sa "Kraljevskim klubom".

- Nije bio prijatan dan. Iznenadilo me. Međutim, shvatio sam da ako klub bude donio ovu odluku, morat ću da je se pridržavam. Odmah sam to shvatio. Nisam mogao da živim od onoga što sam dobio kao trener Real Madrida i morao da razmišljam o budućnosti, koja otvara mogućnosti za dobre stvari. Da sam pao u očaj, zauvijek bih ostao definisan samo kao bivši trener Real Madrida, ali najprije sam Pablo Laso.

Na pitanje šta mu je ostalo u najljepšem sjećanju iz perioda u Real Madridu, Laso je odgovorio:

- Neki bi možda rekli određeni trofej, ali za mene su najveći trenuci bile svakodnevne aktivnosti, rad sa ovim igračima na dnevnom nivou, sa sjajnim osobljem u tako velikom klubu. Biti u Realu 11 godina nadmašuje svaku pobjedu, svaki trofej - zaključio je Laso.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.