BORAC ZA LJUDSKA PRAVA

Nekadašnji NBA košarkaš tuži najjaču ligu svijeta

Prije dvije godine dobio je američko državljanstvo i simbolično promijenio prezime u Freedom

Enes Kanter Freedom je sada aktivista za ljudska prava. Twitter

N. R.

28.2.2023

Nekadašnji NBA košarkaš Enes Kanter Freedom, a sada aktivista za ljudska prava pokreće tužbu protiv NBA lige jer smatra da ga je osuđivala zbog njegovih javnih stavova o Kini, koja je jedan od njenih najvećih poslovnih partnera.

Kanter je rođen u Turskoj u kojoj mu je zbog kritiziranja tamošnjeg predsjednika Erdoana domovina oduzela pasoš i raspisala međunarodnu potjeru za njim uz nagradu od pola miliona dolara.

Prije dvije godine dobio je američko državljanstvo i simbolično promijenio prezime u Freedom.

Ipak, osim protiv Erdoana, Kanter je uporno kritizirao i druge zemlje, a ponajviše Kinu, pa i LeBrona Džejmsa (James) zbog saradnje s Nikeom, čija obuća nastaje zahvaljujući obespravljenim radnicima u Kini.

Kanteru je tek 30 godina, ali već godinu dana je bez kluba, otkako su ga Boston Seltiksi prošlog februara razmijenili sa Hjuston Roketsima.

On je uvjeren da ga je NBA liga diskriminirala zbog njegovih protukineskih stavova.

- Hej, Adame Silveru, izabrao si pogrešnog čovjeka za borbu. Razotkrit ću tvoje laži svijetu i učinit ću to sa smiješkom na licu. To je obećanje - poručio je Freedom čelniku lige na Twitteru.

Kanter je 2011. bio treći izbor drafta, a u NBA ligi proveo je 11 sezona igrajući za Jutu, Oklahomu, Njujork Nikse te po dva puta kratko za Portland i Boston.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.