POGREŠNI IZBORI

Misteriozni slučaj transformacije Dža Morenta: Pištolji kao sredstvo komunikacije

Upitno ponašanje mlade zvijezde Memfis Grizlisa dovodi u pitanje i njegov ugovor od 230 miliona dolara

Misteriozni slučaj transformacije Dža Morenta: Pištolji kao sredstvo komunikacije. Screenshot/Twitter

8.3.2023

NBA liga je uvijek bila puna sumnjivih njuški i upitnih karaktera. Ono što su uvijek pokušavali riješiti komesar lige i njegovi pomoćnici je poticanje nasilja, odnosno nošenje oružja.

Nije se to desilo slučajno, niti je iko od njih pretjerano dobra osoba, već se desilo previše puta i negdje se morao presijeći.

O, vi divni negativci

Postoje, sada već, čuvene priče Gilberta Arenasa i Džavarisa Kritentona (Javaris Crittenton) i povlačenje pištolja u svlačionici. Arenas i Kritenton su se zakačili na treningu, to je preraslo u nešto više – revolveraški okršaj nalik na vesterne. Rezultat pat pozicije? Obojica su, najblaže rečeno, izbačeni naglavačke iz lige.

Možda ste više fan Portland JailBlazersa – prozvani su tako radi divnog ponašanja van terena. Ruben Paterson (Patterson), jedan od kolovođa te ekipe, je poznat bio po svojoj mirnoj glavi i odlukama sabranog uma. 

Primjer smirenosti je bio viđen u svađi na treningu sa Zekom Rendolfom (Zack Randolph), nakon koje ga je Rendolf, dapače podlo, udario i povrijedio mu oko. 

Posljedica? Rendolf se krio kod svojih saigrača jer je mislio da će ga Paterson ubiti po noći.

Ima tu još dosta primjera poput Vernona Maksvela (Maxwell), poznatijim pod nadimkom MadMax, koji je jedne noći dok je bio član Hjuston Roketsa sreo novinara ESPN-a u lošoj četvrti i pitao ga šta radi on tu i rekao mu da uđe u auto jer nije sigurno. Novinar je ušao, a na zadnjem sjedištu je bilo artiljerije koje se ne bi ni sam Rambo postidio. Na upit šta će mu toliko oružja, Maksvel je odgovorio „Sigurnost šefe, sigurnost.“ 

Liga je učinila sve kako bi se riješila toga i u dobrom dijelu je uspjela, ali se mlade generacije vraćaju na ono staro. Misle da su tvrdi ukoliko se pokazuju pištolji, zaboravljaju nekoliko ključnih stvari koje ih razlikuju od igrača koji su to radili u prijašnjim vremenima. Posljednji primjer glupog ponašanja je i mladi Dža Morent (Ja Morant) koji posljednjih sedmica puni naslove svih medija.

Dugo nije viđena atleta poput Morenta u NBA ligi, sličan Raselu Vestbruku (Russell Westbrook) sa mnogo više osjećaja u svojoj igri, a ipak spreman u svakom momentu da izvali obruč iz konstrukcije.

Uspon se desio njegovom pojavom na Marej stejtu, koledžu druge divizije u NCAA. On je na taj koledž došao sasvim slučajno i krajnje simpatičnom pričom je mogao imati svijet ispod sebe.

Njega je prvi primjetio pomočnik sa pomenutog koledža Džejms Kejn (James Kane), koji je, gledajući drugu utakmicu, poželio da jede čips i pije gazirani sok. 

Čekajući na svoju narudžbu, otišao je u drugu salu i zapazio nevjerovatnog Morenta koji zakucava preko nekoliko igrača, iako je od svakog niži dobrih deset centimetara. 

Transformacija omiljenog u haos

Dolaskom u ligu Morent je brzo postao favorit fanova širom svijeta. Kako i da ne bude kada igra košarku na način da je to nemoguće ponoviti i na video-igrici.

Brzo se isprofilisao kao jedan od onih koji će povesti ligu kada ode stara garda zvijezda. Međutim, dobri rezultati i puno novca često udare mladim igračima u glavu.

Morent i njegovi Grizlisi su prihvatili ulogu negativaca, komentari poput onog gdje se ne brinu za ostatak Zapadne konferencije sigurno nisu lijepa stvar za reći, ma koliko vi pucali od samopouzdanja. Tome ne pomažu ni saigrači, koji nadobudno izazivaju reakciju svugdje gdje se pojave svojim drskim ponašanjem. Trashtalkanje je okej i uvijek će biti dio igre. Prljavi potezi i podmukli udarci ispraćeni sakrivanjem iza najvećeg člana ekipe nisu.

Kada se na to dodaju i optužbe za vođu ekipe u kojima se tereti da je neko iz džipa u koji je ušao uperio pištolj sa laserom u bus Indiana Pejsersa poslije sukoba na utakmici, pokazivanje znakova jedne od uličnih bandi i pištolja na Instagram lajvu ili prijetnja tinejdžeru pištoljem zbog poteza na basketu, sigurno je da više nećete biti omiljeni. Ne pomažu ni incidenti sa bivšim sportistima, kada se pokušavate potući sa Šenonom Šarpom (Shannon Sharpe) koji vas proziva jer igrate loše na utakmici.

Reakcija mladog Morenta na sve ovo? Pa u utakmici sa Hjustonom prije nekoliko dana je prstima napravio pištolj i glumio da puca.

Morentu trenutno prijeti suspenzija od 50 utakmica, ali sigurno da će, ukoliko istragom bude potvrđeno, biti još veća. 

Uklapanje u stereotipe

Memfis je zajedno sa Atlantom, Hjustonom i Nju Jorkom bio centar nove generacije i u muzici. Pojava kodeina, sirupa za grlo koji u kombinaciji sa gaziranim pićima čini deliciju za ovisni um, je učinila da to postane trend i u NBA.

Ista liga koja je muku mučila 30 godina ranije sa ovisnošću košarkaša o kokainu, sada mora da pazi na svoje košarkaše zbog novog narkotika. Druženje sa popularnim reperima očigledno da je ušlo u glavu mladom Morentu.

- Memfis je takav, jednostavno te tjera da se tako ponašaš. Kultura je izgrađena na toj muzici i takvom stilu života. Očigledno ni Dža nije uspio pobjeći – dotakli su se zvijezde i bivši igrači američkog fudbala na podcastu.

Rekao bi čovjek da je Morent imao teško odrastanje, da ne zna drugačiji stil života, ali to nije istina. On je išao u privatnu srednju školu, predodređenu samo za djecu bogatih roditelja i zvijezde u raznim sportovima. 

Dolaskom u NBA je potpisao nebrojeno mnogo ugovora, a i ugovor sa Memfis Grizlisima koji počinje sljedeće sezone je vrijedan preko 230 miliona. Umjesto da pokaže kako je veći od kockice u koju ga se stavlja, on je ipak odlučio da se ugodno smjesti u nju i dozvoli podlim jezicima da skupe nove argumente.

Dža Morent na Instagramu. Screenshot/Instagram

Ti nisi taj Dža. Košarkaši koji su već spomenuti su živjeli težak život na ulici, dok ti jednostavno nisi, neovisno o broju pištolja koje pokažeš na svom Instagram lajvu. 

Tvoj povratak u „hood“ jer si kao tvrda ličnost i gangster i sve tvoje provokacije su uzalud, ma koliko se htio pokazati da bi te neko spomenuo u svojoj pjesmi.

Možda i nisi svjestan, ali je općepoznata činjenica da NBA prati svoje košarkaše putem veza sa FBI-em, možda ti ovi incidenti otvore oči ili možda nastupiš sljedeće godine u Guandongu i postaneš priča „Eh bio ti je jedan Dža Morent“, koju veterani koriste za rukije.

Na kraju krajeva imaš i puno da izgubiš. 230 miliona dolara je tvoje ukoliko odigraš pet sezona, komfort koji nemaju svi. Pogotovo ne oni koje pokušavaš da slijediš. 

Nastaviš li sa svojim ponašanjem, koje liči na dijete željno pažnje, nećeš ni ovu dočekati ni kraj ove kao član lige.

Ja ti mogu samo preporučiti da budeš kao Karmelo Entoni (Carmelo Anthony), veteran sa 20 sezona u ligi, koji je radio isto što i ti. Srećom, on je učio iz svojih grešaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.