INICIJATIVA KLUBOVA

Čolan o najavi formiranja nove lige: Udar na košarku u BiH

Ne kažem da je ne treba donijeti neke novine, neke izmjene, ali ovo sigurno nije način, naglasio je

Čolan: Radi se o društvu jednog lica. Anadolija

10.3.2023

Košarkaška liga BiH trebalo bi se zvati novo košarkaško takmičenje u BiH koje zagovaraju određeni klubovi. Prema potvrđenim informacijama za "Avaz" iz Košarkaškog saveza BiH, određeni klubovi su održali jedan sastanak u Banjoj Luci, a danas će biti održan drugi u Širokom Brijegu.

Sva logistika

U najkraćem zamisao je da se napravi liga koju bi vodili klubovi, odnosno Udruženje košarkaških klubova Lige BiH (kako je predloženo da se zove ovo tijelo), a ne Košarkaški savez BiH.

Udruženje i njegova tijela preuzeli bi gotovo svu logistiku, kad je u pitanju organizacija i finansiranje takmičenja.

O inicijativi smo razgovarali sa Amerom Čolanom, generalnim seketarom KS BiH. 

- Ima jedna odluka da klubovi mogu napraviti udruženje ligaša, mislim da je to bilo još prije godinu dana. Imali su rok i taj rok je istekao.

Mislim da sada nekoliko klubova želi neku svoju privatnu ligu i to je po mom mišljenju narušavanje košarke u Bosni i Hercegovini, kaže Čolan za "Avaz".

Lični interesi

On je mišljenja da prijedlog ima dosta manjakvosti.

- Radi se o tome da se želi napraviti društvo jednog lica i u tim planovima nigdje nema priče o Košarkaškom savezu BiH, o obavezama, ženskoj košarci, omladinskim kategorijama, klubovima koji trebaju iz nižeg ranga ući u najviši rang, planira se neograničen broj stranaca...

Radi se o isključivo ličnim interesima. Sve ovo samo ruši košarku u BiH, ali u svakom slučaju i o tome kranju odluku mora donijeti Upravni odbor KS BiH, a nadam se da je neće donijeti na način da podrži ovo što je zamišljeno.

Ne kažem da je ne treba donijeti neke novine, neke izmjene, ali ovo sigurno nije način, naglasio je Čolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.