SANKCIJE

NBA liga kaznila Dalas zbog namještanja meča

Ono što je Dalasu bilo u interesu jeste to da njihov pik ostane u prvih 10 mjesta

Dalas je morao da ostane van plej-in zone. Twitter

E. A.

14.4.2023

Ekipa Dalas Maveriksa je svjesno, namjerno, izgubila meč posljednjeg kola NBA lige od Čikago Bulsa, čime su se oprostili od plej-ina ovog takmičenja, a sve u sklopu kako bi sačuvala svoj pik na predstojećem draftu. 

Novi poraz

Naime, Dalas je morao da ostane van plej-in zone kako bi pik ostalo u njihovom vlasništvu, a za to je jedino rješenje bilo da pretrpe poraz od Čikaga. Zbog toga je sa parketa izostao i Kajri Irving, ali i Luka Dončić, čime su i same šanse za pobjedu bile umanjene.

Ono što je Dalasu bilo u interesu jeste to da njihov pik ostane u prvih 10 mjesta, čime bi ostao u njihovom vlasništvu, dok bi i u slučaju 11. mjesta otišao Nju Orleans Pelikansima. Maveriksi su zato namjestili meč, a stigla je kazna od NBA lige.

Stigle sankcije

Asocijacija NBA lige je sankcionisala tim iz Teksasa sa 750.000 dolara, što je ujedno i ogromna cifra za neku kaznu, ali u isto vrijeme i veoma smiješna, jer se to ne uporediti sa činjenicom da je klub svjesno namjestio utakmicu.

Kaznu će snositi Mark Kjuban, vlasnik Dalas Maveriksa, kome neće biti teško da je plati, a čija ideja je bila da jednostavno izgube.

- Poslovne odluke su nekada teške, ali morate ih donositi. Mi se ovdje trudimo da napravimo šampionski tim i odlučeno je da napravimo korak unazad. Ova odluka je došla od mojih šefova i rečeno mi je da ih ispoštujem. Vjerujemo Marku Kjubanu i Niku Herisonu, oni će sastaviti kockice i dovesti nas u poziciju da možemo da se borimo za šampionsku titulu i to je proces koji danas počinjemo - naveli su.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.