INCIDENT

Sabonis uhvatio Grina za nogu, ovaj ga nagazio i dobio isključenje

Sabonis je ostao ležati previjajući se u bolovima, a suci su zaustavili igru

Sporni događaj. Screenshot

S. S.

18.4.2023

Sakramento Kingsi pobijedili su Golden Stejt 114:106 i poveli 2:0 u seriji prvog kruga doigravanja protiv branioca naslova NBA prvaka. U tome im je pomoglo isključenje Drejmonda Grina sedam minuta prije kraja, nakon što je nagazio Domantasa Sabonisa na prsa i odrazio se od njega.

Incident se dogodio u borbi za skok u kojoj je litvanski centar završio na podu, a onda uhvatio Grina za nogu kako bi mu usporio povratak u odbranu. Grin je izgubio ravnotežu i uporište pronašao na Sabonisovom torzu, a zatim ga snažno nagazio kako bi se odrazio i izvukao iz petlje.

Sabonis je ostao ležati previjajući se u bolovima, a suci su zaustavili igru. Sabonisu su zbog hvatanja za nogu dali tehničku, a Grinu zbog gaženja nesportski prekršaj druge kategorije, koji znači automatsko isključenje.

I to na oduševljenje krcate dvorane, koja gleda plejof košarku prvi put nakon 17 godina. A Grin je s užitkom upijao njihove zvižduke i pozivao ih da budu još glasniji dok je odlazio prema svlačionici.

Sabonis je nastavio utakmicu i pomogao Kingsima da dođu do pobjede, a zatim je otišao na snimanje rebara i pluća kako bi se ustanovilo je li Grin napravio kakvu štetu. U intervjuu na parketu nakon utakmice rekao je da ništa ne zamjera suparniku.

- Borili smo se za skok i pali jedan na drugoga. Događa se, to je košarka, idemo dalje. Ovo je doigravanje. Pogledajte navijače. Tu smo da se borimo. Svaki put kad izađemo na parket, dat ćemo sve za saigrače i klub - rekao je Sabonis.

Grin je rekao da su mu suci kao razlog za isključenje naveli to što ga je "nagazio prejako" te istakao da je to bila druga utakmica zaredom na kojoj su ga zgrabili za nogu. "Morao sam negdje staviti stopalo, a nisam tako fleksibilan da ga sasvim prekoračim - objasnio je.

Ipak, NBA liga će razmotriti slučaj i procijeniti je li isključenje bilo prestrogo, što bi Grina barem spasilo od plaćanja kazne, ili možda treba veteranu Voriorsa odrediti i dodatnu kaznu u obliku suspenzije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.