ŠPANSKA ZVIJEZDA

Mirotić na izlaznim vratima: Barcelona reže budžet za 25 posto naredne sezone

Mirotiću će biti dozvoljeno da napusti klub ukoliko ne bude želio prihvatiti smanjenje plaće za 50 posto

Mirotić: Na izlaznim vratima Barse. Screenshot/Twitter

N. H.

25.5.2023

Poslije debakla na Final Fouru u Kaunasu na kojem je Barcelona poražena od Real Madrida u polufinalu, a zatim i od Monaka u meču za treće mjesto, uprava katalonskog kluba morat će planirati sljedeću sezonu u okvirima mnogo manjeg budžeta.

Smanjenje budžeta

Prema riječima novinara Mundo Deportiva, španski gigant je donio odluku da sprovede značajno smanjenje budžeta za narednu sezonu.

Prvo se govorilo o tome da će budžet biti smanjen za oko 10-15 posto. Međutim, budžet bi konačno mogao biti umanjen i do 25 posto u odnosu na nedavno završenu sezonu.

Prethodni budžet za košarkašku sekciju bio je oko 44 miliona eura, a sada će sportski direktor, popularni „La Bomba“, Huan Karlos Navaro (Juan Carlos Navarro) morati „srezati“ budžet za 10-ak miliona eura. 

Mirotićev izbor

Prvi igrač o kojem se govori kada je riječ visina plate je Nikola Mirotić, najplaćeniji igrač ekipe.

Kako prenosi Sport, Barcelona je već kontaktirala igrača i obavijestila igrača da će mu smanjiti platu za 50 posto ili će mu biti dozvoljeno da napusti klub na kraju seznoe, kada se završi plej-of ACB lige.

Mirotić je u Barcelonu došao 2019. godine sa ambicijom da sa Kataloncima osvoji Euroligu.

Španac ima još dvije godine ugovora sa Barsom i spreman je ispuniti svoje obaveze, ali klub ima drugačije mišljenje. On zarađuje oko 11 miliona eura bruto (5 miliona neto) i uprava nije spremna da nastavi sa plaćanjem te cifre.

- Imam ugovor sa Barcelonom i volio bih ga završiti. Ali ima igrača, u košarci i u drugim sportovima, koji ponekad ne mogu ispuniti ugovor do kraja – rekao je Mirotić medijima, pa dodao:

- Vidjet ćemo šta će biti sa mnom u budućnosti. Iao imam još dvije godine koje bih volio odraditi, ništa još nije konačno odlučeno – dodao je španski reprezentativac, rodom iz Crne Gore.

Kada se sezona završi, dvije strane će razgovarati o statusu Nikole Mirotića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.