BH. REPREZENTATIVAC

Nurkić povezuje Srebrenicu i Vukovar: Želim pružiti djeci priliku, kakvu ja nisam imao

Nurkić je na kamp pozvao i dugogodišnjeg trenera Portlanda, kao i svoje prijatelje

Nurkić: Na kampu u Vukovaru. Screenshot/Twitter

N. H.

19.6.2023

Zbog svojih fizičkih atributa, kao i načina na koji igra za svoju ekipu, američki mediji su Jusufa Nurkića prozvali „The Bosnian Beast“ ili „Bosanska zvijer“.

Ipak, kada izađe s parketa i kada se ugase svjetla košarkaške pozornice, Jusuf Nurkić postaje „The Bosnian Humanist“ , piše Jutarnji.hr.

Kamp u Vukovaru

Bh. reprezentativac trenutno boravi u Vukovaru gdje je organizovao košarkaški kamp za mlade.

- Zadnji put sam ovdje bio prije dosta godina, još kao igrač Cedevite, ali biti ovdje u meni budi lijepe emocije prvenstveno zbog razloga zbog kojeg smo došli, jer pozitivnih priča na ovim našim prostorima nikada dosta, bez obzira koliko one nekada prođu i ispod radara, a mislim da je ovo upravo takva, pozitivna - priča Nurkić za Jutarnji.

Nije došao sam

On u Vukovar nije stigao sam. Iz Portlanda je samo za ovu priliku doputovao pomoćni trener Blejzersa, Roj Rodžers (Roy Rogers). Nekadašnji NBA košarkaš, a od 2008. godine pomoćni trener u osam NBA ekipa. Osim Rodžersa stigli su i Nurkićevi prijatelji, njegov dugogodišnji trener Dražen Orešković i Branko Barbić.

- Moja generalna ideja jest da Vukovar dobije veću dimenziju u smislu pozitivnih događaja i priča, jer Vukovar, kao i Srebrenica, zaslužuje posebnu pažnju. Zato će u septembru biti kamp i u Srebrenici i moja je želja da ova djeca iz Vukovara odu tamo, pa da ovdje dogodine dođu djeca iz Srebrenice, da se širi prijateljstvo među njima, ali i nada da im možemo ostaviti bolji svijet. 

Ja kao dijete nisam imao prilike vidjeti uživo igrača i trenera iz NBA, biti blizu njega i želim djeci u tim gradovima pružiti priliku kakvu ja u svom djetinjstvu nisam imao, da im ovo ostane jedna lijepa uspomena - kazao je Nurkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.