PRAVA POSLASTICA

Pogledajte najbolja zakucavanja 21. stoljeća u košarci

Kroz historiju je viđeno toliko zakucavanja da je teško i probrati koje je najbolje

Najbolja zakucavanja u prethodnih 20 godina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

30.6.2023

Košarka je od svog nastanka jedan od sportova u kojem se viđaju najinteresantniji potezi. Ipak, zakucavanja tu zauzimaju prvo mjesto i svi vole da vide kad neko "lebdi u zraku". 

Iako su viđena nevjerovatna kroz historiju, teško ih je sve pregledati i posvetiti im pažnju. Stoga, prikazivanje nekih od najboljih zakucavanja u 21. stoljeću je možda i najpošteniji zadatak. Ova zakucavanja prava su poslastica za ljubitelje košarke. 

1. Vins Karterovo "Zakucavanje smrti"

Zakucavanje i Vins Karter (Vince Carter) su sinonimi za svakog ljubitelja košarke. Njegovo zakucavanje preko francuskog centra Fredeika Vajsa (Weisa) tokom Olimpijskih igara 2000. godine često se smatra jednim od najboljih zakucavanja svih vremena. 

Iako se dogodilo na utakmici koja nije odigrana u NBA ligi, njegova čista atletičnost i dominacija čine ga najnevjerovatnijim potezom u novijoj historiji košarke.

2. Lebron pregazio Džejsona Terija

Tokom utakmice regularne sezone između Majami Hita i Boston Seltiksa 2013. godine, Lebron Džejms (James) je ukrao loptu i izveo žestoko tomahawk zakucavanje preko Džejsona Terija (Jason Terry). Silina i snaga tog zakucavanja, u kombinaciji s Leronovom dominacijom, čine ga instant klasikom.

3. Grifinovo predstavljanje ligi

Nakon što je propustio svoju prvu sezonu u NBA ligi, Blejk Grifin (Blake Griffin) nije samo pokucao, već je na silu probio vrata, ušao i svima pokazao da je on sljedeća velika zvijezda.

Na utakmici između Los Anđeles Klipersa i Nju Jork Niksa, Grifin je preskočio centra Timofeja Mozgova, i snažno zakucnuo jednom rukom, što je ostavilo Mozgova, navijače u areni i sve pred malim ekranima u šoku.

Ovo zakucavanje je postalo viralni hit i utvrdilo Grifinovu reputaciju kao vrhunsku atletu, što će pokazati još nekoliko puta u karijeri.

4. Džordan prekucao Brendona Najta

Zakucavanje Deandre Džordana (DeAndre Jordan) nad Brendonom Najtom (Knight) tokom utakmice regularne sezone između Los Anđeles Klipersa i Detroit Pistonsa 2013. godine bio je jedan od "highlighta" njegove karijere. Džordan i Najt su skočili u isto vrijeme. Ono na šta Najt nije računao jeste da će Džordan dosta duže ostati u zraku. Centar je uhvatio dodavanje i energično zakucao preko Najta, nakon čega je bek ostao ležait nepomično na parketu.

5. Adetokumbo preskočio Hardaveja

Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo) demonstrirao  je svoju nevjerojatnu visinu i atletičnost skočivši preko Tima Hardaveja Juniora (Hardaway Jr.) tokom utakmice između Milvoki Baksa i Nju Jork Niksa. Ovo zakucavanje je bilo svjedočanstvo Giannisovih jedinstvenih fizičkih sposobnosti i privuklo je pažnju u NBA ligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.