LANAC PREVARA

Isplivali detalji kladioničarskog skandala u Srbiji: Igrači zarađuju 500 eura, a "vrte" milionima

Čak 30 košarkaša u Srbiji je pod istragom zbog namještanja utakmica

Veliki skandal u Srbiji. MN Press

N. H.

1.7.2023

Čak 30 košarkaša u Srbiji je pod istragom zbog namještanja utakmica.

Cjelokupni lanac u ovoj „igranci“ bit će veoma teško otkriti. FIBA je povukla poteze i zabranila je promjenu klubova svim igračima koji su upetljani u ovaj slučaj, a ta zabrana traje do mijenjati timove.

Ogroman problem

Već godinama unazad srbijanska košarka ima probleme sa namještanjem utakmica. Veliki broj igrača koji su članovi KLS kladi se na utakmice koje sami igraju. U toliku krajnost je otišlo da su ih brojne kladionice zabranile. Ipak, vraćeni su u ponudu i sve se vratilo na staro.

- Prosječna plata u srbijanskoj košarkaškoj ligi je između 500 i 1.000 eura. Većina igrača nema druge prihode, a novac koji dobijaju od košarke nije dovoljan ni za osnovne potrebe. To je, nažalost, mnogima bio signal da se upuste u namještanje mečeva.

Da je sve to ostalo na zaradama od klađenja od nekoliko hiljada eura, vjerovatno nikad ne bi ni dospjeli pod sumnju, ali pošto je novac koji su zarađivali od kladionica bio sve veći i stigao čak do milionskih iznosa, upalio se alarm kod bukmejkera i oni su o svemu obavijestili FIBA-u - kazao je sagovornik Kurira dobro upućen u kompletan slučaj.

Kladionice prijavile problem 

- Kladionice su masovno počele da prijavljuju ogromne uplate na mečeve Košarkaške lige Srbije, a tu ne postoji efikasan sistem kao što su to u nogometu razradile FIFA i UEFA, pa je sve to trajalo.

Gomilao se spisak spornih mečeva pa je morala da bude pokrenuta istraga, koja je dovela da nevjerovatnog broja igrača koji su umiješani u sve to. Pokušavaju sada svi da se operu i da smanje broj mečeva i igrača na minimum, kako ne bi pukla još veća bruka – dodao je sagovornik.

Što se tiče FIBA-e, oni neće izdati dozvolu za pristupanje drugom klubu niti jednom igraču koji je umiješan u ovo. Međutim, to nije sve. Oni insistiraju da se sprovede detaljna istraga vezana za kompletnu sezonu Košarkaške lige Srbije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.