NBA

Dobitnici i gubitnici NBA ljeta: Brojni zadovoljni igrači i razočarane franšize

NBA košarka je zanimljivija zbog početka jula i promjena u igračkom kadru

Edvards: Potpisao najunosniji ugovor. AP

5.7.2023

Završeni su najinteresantniji dani na početku jula, u NBA ligi poznati kao početak „free agencyja“ gdje igrači kojima je istekao ugovor mogu potpisati novi sa ekipom za koju su nastupali ili pronaći novog „poslodavca“.

Prva tri dana su poznata kao moratorijum – tada igrač prihvata ponudu od bilo koje ekipe iz lige, te ukoliko je „zaštićen“ ekipa za koju je nastupao ima tri dana da izjednači ponudu. 

Ukoliko se u prva tri dana zaštićenom igraču ne ponudi nikakav ugovor, on postaje slobodan, a ukoliko ima ponudu postaje igrače one ekipe čiju je prvobitno prihvatio.

Ovogodišnji free agency nije imao previše dostupnih zvijezda, tako da je to napravilo mjesta za neke igrače koji možda nisu to zaslužili.

U nastavku ćemo se pozabaviti NBA franšizama, ali i pojedincima koji su svojevrsni pobjednici ovogodišnjeg free agencyja.

Dobitnik: Feniks Sans

Roster Sunsa oslabio je nakon što su sredinom sezone dobili Kevina Duranta iz Bruklina, a on je dodatno oslabljen dolaskom Bredlija Bila (Bradley Beal) u trejdu iz Vašington Vizardsa. 

S nedostatkom pikova na draftu i sredstava da bi se potpisala „zvučna“ imena, Sansi su se okrenuli relativno nepoznatijim imenima kako bi popunili mjesta na rosteru.

Keita Bejts-Dio (Bates), Dru Jubenks (Drew Eubanks), Čimezi Metu (Chimezie), Juta Vatanabe (Yuta Watanabe) nisu imena od kojih će vam zazvoniti u glavi, ali svaki od njih može doprinijeti u jednom dijelu na terenu. 

A pored Devina Bukera (Booker), Deandre Ejtona (Deandre Ayton) i pomenutih Bila i Duranta, od njih se i ne traži previše – igrači uloge su tu s razlogom.

Klupa Sansa izgleda mnogo bolje nego u protekloj sezoni, a na klupu je stigao i Frank Vogel koji je već pokazao nekoliko puta svoju sposobnost da izvuče maksimum iz pojedinaca. 

Jedan od bitnijih segmenata će biti raspoređivanje rotacija, ali ako se uspiju posložiti ne bi začudilo da budu dobri na terenu kao i na papiru.

Gubitnik: Hjuston Rokets

Očigledno kada imate previše novca i ne znate šta raditi sa njim nije rješenje da ga odlučite baciti u nepovrat i rasipati se na sve strane.

Dobrodošli u sezonu 2023/24 popularnih Raketa.

Oni su ušli u 1. juli (30. juni po lokalnom vremenu u SAD) sa nevjerovatnih 60 miliona dolara slobodnih za potpis igrača, što znači da su imali značajna sredstva da primame brojne igrače i poboljšaju roster nakon još jedne ubitačne sezone za svoje fanove. Sezonu su završili sa 22 pobjede i 60 poraza.

Glavno pojačanje je bio Fred Vanvlit (VanVleet), plejmejker koji je stigao iz Toronto Raptorsa, o kojima ćemo nešto kasnije. 

Ovaj 29-godišnji bek je prošle sezone šutirao 39 posto iz igre, što je manje od njegove prosječne plate koja iznosi 43 miliona godišnje za naredne tri sezone. 

Plus u svemu je što je posljednja godina na ugovoru timska opcija i mogu je odbiti i sačuvati taj novac za dvije godine.

Pored njega su zaposlili i Dilona Bruksa (Brooks), najomraženiju ličnost lige i čovjeka kojem se predviđao odlazak u Kinu (NBA fanovi često vole „slati“ igrače u Kinu nakon što odigraju loše u sezoni). 

Njemu su za četverogodišnji ugovor iskrcali 20 miliona godišnje. Pored njega potpisali su i bivšeg košarkaša Partizana, australskog centra Džoka Lendejla (Jock Landale) također na četverogodišnji ugovor „težak“ 32 miliona dolara.

Možda novi trener Ime Udoka ima plan, ali ovi potezi ostavljaju gorak ukus u ustima. Ipak, dva glavna igrača su dobili nekoliko dana ranije u Kemu Vitmoru (Cam Whitmore) i Amenu Tompsonu (Thompson).

Dobitnik: Los Anđeles Lejkers

Vjerovatno posljednji pokušaj da se Lebron Džejms (James) domogne petog NBA šampionskog prstena. Lejkersi su prošle sezone došli do finala Zapadne konferencije uglavnom zahvaljujući dobrom poslovanju na posljednjem danu trejdova u sezoni.

U takvom stilu su nastavili i ovaj put. Doveli su Gejba Vinsenta (Gabe Vincent) iz Majamija, a za njegove usluge su mu dali trogodišnji ugovor vrijedan 33 miliona dolara.

Zadržali su Ostina Rivsa (Austin Reaves) i Ruija Hačimuru (Hachimura) na višegodišnjim ugovorima koji imaju odličnu vrijednost.

Doveli su još mladih igrača u vidu Kema Rediša (Cam Reddish) i Džeksona Hejsa (Jaxson Hayes) – obojica su bili u top 10 izbora na draftu 2019. godine, ali se nisu snašli na najvišem nivou.

Potpisali su ugovor sa Dianđelo Raselom (D'Angelo Russell) na dvije godine za šta će on dobiti 37 miliona dolara. On je nestao u prošlosezonskom plej-ofu, ali njegovu platu će moći iskoristiti u nekom od budućih trejdova, a i poželjniji je od Denisa Šredera (Schroder) koji je plaćen 13 miliona, ali opet o tome ćemo kasnije.

Gubitnik: Toronto Raptors

Raptorsi su zadržali većinu iste jezgre iz poraza u plej-ofu u prošle dvije sezone. Zatim ih je napustio Nik Nurs (Nick Nurse) koji je otišao u Filadelfiju, a oni su angažovali Darka Rajakovića.

Također, izgubili su Vanvlita, a zamijenili su ga Šrederom. Oba ova poteza su stavljena u kategoriju „gubitnika“. Bez obzira kako na to gledali, ovo je korak unazad. Ne bi bilo iznenađenje da izbore plej-of, ali imaju stvaran problem da naprave neko ludo bez nevjerovatnih promjena na rosteru.

Od ostalih poteza treba izdvojiti potpis Jakoba Poeltla (Poeltl) koji je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 80 miliona dolara.

Dobitnik: Klasa drafta 2020. godine

Memfisom Desmond Bejn (Bane), Šarlotov Lamelo Bol (Ball), Indijanin Tajris Haliburton (Tyrese) i Minesotin Entoni Edvards (Anthony Edwards) potpisali su masivna produženja ugovora vrijedna preko 200 miliona dolara. Za Bola, Haliburtona i Edvardsa ta suma može premašiti i 250 miliona, ukoliko ispune određene kriterije.

Grizlis su obezbijedili Bejna i održavaju glavnu okosnicu tima zajedno sa Dža Morantom (Ja) i Džerenom Džeksonom Džuniorom (Jaren Jackson Jr.), ali oni će opet ovisiti više o glavi Moranta nego o bilo čemu drugom.

Pejsersi imaju šansu razviti Ol-star bekovski par sa Haliburtonom i Benediktom Maturinom (Benedict Mathurin), a uz to su doveli i Brusa Brauna (Bruce Brown) i Obija Topina (Toppin).

Hornetsi i Timbervulvsi će imati posla sa sastavljanjem ekipa, a vidjet ćemo da li će praviti još razmjena do kraja ljeta i početka sezone.

Gubitnici: Filadelfija Seventisiksersi

Ova odluka najviše ovisi o tome šta će se dogoditi sa Džejmsom Hardenom (James). Hoće li stvarno uspjeti trejdati ga sa njegovim ugovorom od skoro 36 miliona dolara ili će on ostati još jednu sezonu.

Koji god put odabrali, vrlo vjerovatno to neće biti dovoljno dobro, iako ta izjava ovisi o povratku Hardena. Njihove šanse izgledaju dosta sumorno.

Također, Tajris Maksi (Tyrese Maxey), jedna od rijetkih svijetlih tačaka u Filadelfiji, nije dobio ugovor produženje ugovora. To mora nešto značiti za povjerenje ekipe u njega, a nikako nije pohvalno za menadžment ekipe.

Ekipu su napustili i brojni igrači sa klupe koji su pomagali u proteklim sezonama, a doveli su samo jednog igrača i to Patrika Beverlija (Patrick Beverley), glavno „laprdalo“ NBA lige. 

On je dobio 3 miliona za sezonu, ali ovo je doista tužna skupina za potrošiti najbolje godine Džoela Embida (Joel Embiid). Ako podbace ponovo, što nije za nepovjerovati, onda bi se moglo početi i sa špekulacijama o odlasku kamerunsko-francuskog MVP-ja lige. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.