VELIKI PROMAŠAJI

Najgori ugovori u historiji NBA lige: Od promašenih ulaganja do finansijskih katastrofa

U NBA ligi česti su ugovori koji su franšize koštali mnogo više od samog novca

Arenas: Zbog loših odluka koštao ekipu. AP

11.7.2023

U svijetu profesionalnog sporta, ugovori igrača su ključni element u formiranju ekipa i ostvarivanju uspjeha. 

Međutim, neki ugovori se ističu kao pravi primjeri finansijskih promašaja i neuspjeha.

U NBA ligi, najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, vidjeli smo neke ugovore koji su se pretvorili u noćne more za timove i predstavljali finansijska opterećenja koja su ih mučila godinama. 

1) Gilbert Arenas - Vašington Vizards 

Vašington Vizardsi su 2008. godine potpisali šestogodišnji ugovor vrijedan 111 miliona dolara s Gilbertom Arenasom. 

Arenas je bio zvijezda tima, ali su ga povrede i vanjski problemi spriječili da opravda ovaj ogroman ugovor. 

Nakon što je bio uključen u incident s oružjem u svlačionici, Vizardsi su odlučili raskinuti ugovor, ali su morali plaćati Arenasa godinama nakon toga.

2) Alan Hjuston - Nju Jork Niks

Alan Hjuston (Allan Houston) je bio poznati strijelac i lider Nju Jork niksa, pa su mu oni 2001. godine ponudili ugovor na šest godina vrijedan 100 miliona dolara. 

No, Hjustonove povrede koljena i opadanje forme doveli su do toga da Niksi plaćaju enormne iznose za njegovu nisku produkciju. Taj ugovor je postao veliki finansijski teret za franšizu.

3) Džerom Džejms - Nju Jork Niks

Još jedan primjer neuspjeha Nju Jork Niksa u sklapanju ugovora je bio slučaj Džeroma Džejmsa (Jerome James).

Nakon dobrih nastupa igrača koji je nastupao i za podgoričku Budućnost u plejofu s Sijetl Supersoniksima, Džejms je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 30 miliona dolara s Knicksima. 

On je postao sinonim za igrače koji najbolje igraju u sezonama u kojima im ističe ugovor, poznatijim kao "Fenomen godine ugovora".  

4) Rašard Luis - Orlando Medžik

Rašard Luis (Rashard Lewis) je bio važan igrač u uspjesima Orlando Medžika, ali njegov ugovor od šest godina vrijedan 118 miliona dolara je postao predmet kritika.

Iako je bio dobar igrač, Luis nikada nije mogao opravdati ovaj ugovor i ubrzo je postao teret za Orlando, ograničavajući mogućnosti ekipe za dodatna pojačanja.

5) Luol Deng - Los Anđeles Lejkers

Luol Deng je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 72 miliona dolara s Lejkersima. Međutim, Deng se nije uspio uklopiti u ekipu i pružiti značajan doprinos, ponajviše zbog njegovih povreda.

Lejkersi su bili prisiljeni plaćati veliki iznos za igrača koji nije bio u mogućnosti ispuniti ulogu koja mu je dodijeljena, a to je potrajalo sve do kraja ove sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.