KAPITEN KOŠARKAŠA BIH

Miralem Halilović za „Avaz“: Dajemo sve za reprezentaciju, ali svi mi znamo kako je Jokiću

Praktično dio godine kada nemaš profesionalnu obavezu u smislu da možeš malo odmoriti, onda dođe reprezentacija, ali mi jedva čekamo da dođemo

Halilović: Želimo na Olimpijske igre. N. Šaljić

29.7.2023

Najbolji bosanskohercegovački košarkaši se pripremaju za pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

„Zmajevi“ su u grupi sa Poljskom, Mađarskom i Portugalom, a prvi dio priprema obavili su na Vlašiću, gdje su imali izuzetne uslove. Naporna sezona je iza svakog od njih, ali su se svi rado odazvali pozivu selektora Adisa Bećiragića. Naknadno će se priključiti Džanan Musa i Jusuf Nurkić, a o pripremama je za „Avaz“ govorio kapiten Miralem Halilović.

Halilović je pravi vođa na terenu, u svlačionici, ali neko ko je zadužen i za dobru atmosferu.

- Pokušam držati tu ozbiljnost jer sam kapiten, ali volim da tu bude i opušteno. Da bude dobar rad, a da poslije bude dobar dio zafrkancije. Ipak smo mi ovdje, hajmo reći, nekom svojom voljom, niko nas ne plaća za ovo. 

 Ovo je nešto za što dolaziš punim srcem i tako treba pristupiti ovome. Da se svi dobro osjećaju i da imaju volju doći svake godine – rekao je Halilović za „Avaz“.

Jedva čekamo da dođemo

Istakao je kako je teško igrati u kontinuitetu mnogo utakmica, a dotakao se i slučaja Nikole Jokića kojeg u Srbiji „razapinju“ jer neće igrati na Mundobasketu.

- Mi jedva čekamo da dođemo, ali nije jednostavno. Evo sada svi Jokića proklinju što ne dolazi. Svi mi koji imamo isti hljeb kao on znamo zbog čega Jokić ne dolazi, koliko je teško biti u tom cijelom kontinuitetu utakmica. On je sezonu završio praktično u 7. mjesecu. Nije to ni mentalno ni fizički lako. Ali eto nama je stvarno osvježenje da dođemo ovdje i praktično se svi odazivamo reprezentaciji.

I mi imamo porodice, djecu, i mi se ženimo, volimo se odmoriti, pojesti i popiti kao drugi ljudi. Puno propuštamo. Praktično dio godine kada nemaš profesionalnu obavezu u smislu da možeš malo odmoriti, onda dođe reprezentacija. I ljudi zamjere ukoliko jednom ne dođeš, a dolazio si godinama... – naglasio je Halilović.

Košarkaši su u prethodnom periodu mnogo puta obradovali naciju, a navijači naročito cijene veliku borbenost koju pokazuju na parketu.

- Dajemo uvijek maksimum za reprezentaciju. To Evropsko prvenstvo što smo igrali, odigrali smo na jednu loptu sa najjačim reprezentacijama.

Ovo ljeto bih želio da napravimo iskorak i da ta lopta ode na našu stranu. Utakmice kao protiv Njemačke, Francuske, Litvanije kada su govorili „super, borili ste se“, da nam sada kažu „super, pobijedili ste“ - rekao je Halilović.

Imamo šanse

Kapiten košarkaških „Zmajeva“ je komentarisao šanse naše reprezentacije u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre.

- Imamo šanse. Po meni ne treba bježati od uloge skoro favorita. Poljska je favorit u smislu da se igra u njihovoj zemlji, platili su organizaciju, zna se šta to nosi.

Imaju automatski vjetar u leđa, ali mi onako na papiru trebamo shvatiti da imamo odličnu ekipu. Na papiru smo bolji od Mađarske i Portugala i to treba pokazati na terenu.

Treba vjerovati da mi taj turnir možemo osvojiti. Donijeti veselje, ali i ozbiljnu stvar za našu državu jer je ovo predolimpijski turnir koji nosi ozbiljnu sliku. I probati da se plasiramo na OI što bi bio najveći uspjeh našeg sporta – kazao je Halilović.

Pojačanje za našu reprezentaciju je i dolazak Luke Garze, košarkaša Minesota Timbervulvsa, koji je prvi put sa „Zmajevima“.

- Uklopio se fantastično. Imam osjećaj da je bio tu cijelo vrijeme, da nije novi. Lagano se uklopio s nama, nije prezahtjevan, daje sve od sebe na treninzima, a vidi se da je kvalitet više.

Ima strašan potencijal, vjerujem da će u idućim godinama to pokazati. Nama će biti veliko pojačanje. Donijet će nam novu dimenziju igre, taj neki vanjski duh, još pomoći u unutrašnjoj igri – naveo je Halilović.

Moramo biti sretni

Naknadno će se reprezentaciji priključiti Džanan Musa i Jusuf Nurkić, za koje je kapiten Halilović imao samo riječi hvale.

- Moramo biti sretni što imamo takve sportiste koji vole svoju državu i promovišu je na najvišem mogućem nivou. Musa je praktično završio sezonu u 7. mjesecu i opet će doći. Isto je i s Nurkićem.

Ima svoje privatne obaveze, tu je i pitanje gdje će nastaviti karijeru, ali će doći i biti s nama. Promovišu državu na najbolji način i to je najljepša slika naše države i reprezentacije – rekao je Miralem Halilović za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.