DRAMA SE NASTAVLJA

Hariz Nurkić o teškim optužbama svog sina Jusufa: Amerika i dolari jesu sila, al' je babo velesila!

Nije on neka veličina, kako je umislio, želim samo da ga malo spustim na zemlju, da ga vratim na fabričke postavke

Hariz Nurkić o teškim optužbama svog sina Jusufa. Facebook

3.8.2023

Ispovijest Hariza Nurkića, nadaleko čuvenog policajca iz Živinica, oca NBA zvijezde Jusufa Nurkića, koju je dao "Dnevnom avazu" izazvala je toliko reakcija da danima cijela regija prepričava ono o čemu je stariji Nurkić govorio. A pričao je o odnosu sa sinom, s kojim, kako nam je rekao, nema kontakt pet godina. Nije bio pozvan ni na glamurozno sinovo vjenčanje u Dubrovniku.

"Majka, buraz, djed"

- Eto, dokle je to došlo. Othraniš dijete, digneš ga na noge, pošalješ u svijet, a onda počinju utjecati drugi faktori, tako da, vjerovatno, nisam bio rado viđen gost na tom vjenčanju. Možda zbog svega toga kako su me predstavljali, kao monstruma koji je, kao, pretukao 14, 15, 20 ljudi, pa se, vjerovatno, i moj sin stidio svega toga. Morao bih zahvaliti Kristoferu Kolumbu jer je otkrio Ameriku i Enesu Trnovčeviću jer je otkrio mog Jusufa. Uz to moram zahvaliti i svojoj supruzi, pošto je i ona, u neku ruku, doprinijela tome da nas dvojica nemamo kontakt - rekao je, između ostalog, bosanski div od 213 centimetara.

Ni sam Nurkić se nije mogao oglušiti na očeve riječi, te je na svojim društvenim mrežama poručio da o svom ocu ne želi trošiti previše riječi, ali i poručio da je na vjenčanje pozvana njegova porodica.

- Majka, buraz, djed. O biološkom ocu nasilniku, zlostavljaču moje majke kojoj od udaranja bubreg otkazuje. Ljudski izrod koji je zlostavljao mene i majku cijeli život je iz vrlo ozbiljnih i realnih stvari odstranjen iz naših života. O ljudskom ološu kad dođe vrijeme. Moja porodica jesu ovi ovdje na videu - napisao je Nurkić na svom Facebooku.

Nakon što se Jusuf oglasio, Hariz Nurkić nam se ponovo samoinicijativno javio, kazavši kako ga je ova priča itekako pogodila. Iako zna da je sve ovo sramota što se iznosi u javnost, ipak nije mogao prijeći preko toga da ga sin naziva nasilnikom i ološem.

- Bojim se da moj Jusuf ima lošeg savjetnika. Da, otac sam koji je "zlostavljao" sina, suprugu, baš kao što je trener Ozren Selesković, s kojim je načinio prve korake, učinio sve da uspije. Ovim je osramotio sebe i svoju porodicu. Nije on neka veličina, kako je umislio, želim samo da ga malo spustim na zemlju, da ga vratim na fabričke postavke. On je odgajan kako Bog nalaže i po propisu, a loši savjetnici pokušavaju utjecati na to. Sramotim se ovom pričom, ali hoću da mu pokažem da novac ne može kupiti karakter, jer najjače oružje nije novac, nego moral. Moral koji on posjeduje. Moj cilj kao roditelja je bio da odgojim djecu na ponos nacije i u tome sam uspio - kazao nam je Hariz.

Hariz Nurkić sa sinovima - Avaz
Nurkić sa suprugom:  Uvijek sam je poštovao - Avaz
Hariz s mlađim sinom Kenanom - Avaz
Poklanjao joj ruže - Avaz
Otac i majka s mladim Kenanom - Avaz
+1

Učio sam ga da ne mrzi, da ima svoj cilj i uvijek sam govorio da bude zlatna sredina, ne smije biti na dnu, ali ne smije se ni izdizati na vrh. Očito je zaboravio, ne zna kako živjeti u BiH jer ga je ponio taj "američki san", život s elitom.

Stariji Nurkić čestita sklapanje braka svom sinu i snahi Emini i, kakao nam je rekao, nije željan poklona ni dolara.

- Samo želim da moje dijete ostane moje dijete, bez obzira na postignute rezultate i veličinu i da cijeni roditeljski trud i odricanje u životu. Amerika i dolari jesu sila, ali je babo velesila. Bog, babo i Bosna - poručio je Nurkić, koji je dodao da je u svakom poslu izašao kao pobjednik te će tako biti i u ovom.

Krivi suprugu što nije malo više utjecala na to da dođe do susreta, pomirenja. Jer, kako kaže, ljudski je griješiti, ali i opraštati.

Mercedes koji je Jusuf poklonio ocu. Privatni album

- Ako sam zlostavljao tvoju majku, tebe, zašto si mi poslao Mercedes 2014. godine!? Ko je njemu napunio glavu tim pričama, ne znam, ko mu je takve stvari govorio, ne znam. 

Razgovor sve rješava

Ako sam negdje pogriješio, sve smo mogli razgovorom riješiti. Nikada u životu nikoga nisam ponizio jer, kako kaže časni Musaf, "ko ponizi jednog čovjeka, kao da je ponizio cijeli svijet - kazao nam je Hariz, koji je priložio i nekoliko fotografija iz porodičnog albuma na kojima se vidi, kako je rekao, kako je "zlostavljao" majku. 

S porodicom. Privatni album

Na kraju, on je siguran da je sve to Jusuf kazao u afektu, ali na takav način nije trebao. Na njegovu sramotu, kaže.

- Niko njega ne može voljeti kao što ga volim ja! Svoj djeci svijeta poručujem: vratite se na roditeljske postavke i ne zaboravite bosanski merhamet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.