ŽRIJEB U UTORAK

Košarkaši BiH u petom šeširu: Hrvatska i Srbija potencijalni protivnici

Na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno tri najbolje iz svake grupe

"Zmajevi": Saznali potencijalne protivnike. KS BiH

N. H.

7.8.2023

Žrijebanje grupa za kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine na rasporedu je sutra u Minhenu od 11:30 sati, a FIBA je objavila jakosne grupe pred početak.

Nacionalni timovi voljom žrijeba će biti raspoređeni u osam grupa po četiri reprezentacije. Na Eurobasket će se plasirati 24 selekcije, odnosno tri najbolje iz svake grupe.

To neće biti slučaj samo sa grupama u kojima budu raspoređene domaćini Evropskog prvenstva (Kipar, Finska, Poljska i Latvija). Iz tih grupa će uz domaćinske selekcije na završnom turniru igrati po još dvije reprezentacije.

Reprezentacija BiH nalazi se u petom šeširu i za protivnike će moći dobiti ekipe iz prve (Španija, Francuska, Srbija, Slovenija), četvrte (Finska, Hrvatska, Ukrajina, Latvija) i osme jakosne grupe (Portugal, Danska, Slovačka, Kipar). 

Ovaj kvalifikacioni ciklus će se igrati u tri prozora, a u svakom će biti odigrana po dva kola. Prvi termin je od 19. do 27. februara iduće godine, drugi od 18. do 26. novembra 2024. godine, a treći od 17. do 25. februara 2025. godine.

Posebno je interesantno to da će ovo biti prve kvalifikacije poslije mnogo godina u kojima će moći učestvovati igrači iz Eurolige.

Podsjetimo, u prethodnim kvalifikacionim ciklusima euroligaški klubovi nisu dopuštali svojim igračima da igraju za svoje reprezentacije zbog preklapanja rasporeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.