KO JE NAJBOLJI IKADA

Majkl Džordan je jučer oduševio BiH, ali i aktivirao vječito pitanje: On ili Lebron Džejms

Pet parametara koji su ponuđeni olakšavaju u traženju odgovora na vječito pitanje

Lebron Džejms i Majkl Džordan. AP

16.8.2023

Mnogi sportovi poput fudbala, košarke, rukometa i tenisa vuku pitanja i vječite dileme ko je najbolji svih vremena.

U fudbalu se polemiše između Kristijana Ronalda (Cristiano) i Lionela Mesija (Messi), u rukometu su rivali Ivano Balić i Nikola Karabatić, u tenisu imamo veliku "trojku" - Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer (Roger), a u košarci se to ponovo vraća na dva imena - Lebrona Džejmsa (LeBron James) i Majkla Džordana (Michael Jordan).

Nema sumnje da se radi o dva izvanredna košarkaša, ali radi se o različitim stilovima, ali i vremenu igranja. Zatražili smo pomoć umjetne inteligencije o ovom vječitom pitanju.


Džordan: Pozirao sa zastavom BiH. Facebook

U odgovoru smo dobili pet parametara po kojima se može mjeriti ko je zapravo bolji od njih dvojice.

1) Šampionski naslovi

Majkl Džordan osvojio je šest NBA prvenstava s Čikago Balsima, dok Lebron Džejms trenutno ima četiri naslova s različitim ekipama (Majami Hiti i Klivlend Kavsi). Džordan je imao savršeni omjer 6-0 u NBA finalima, dok je Lebron imao nekoliko poraza u finalima.

2) Stil igre

Džordan je bio poznat po svojoj nevjerojatnoj konkurenciji, skočnosti i sposobnosti završavanja utakmica. Lebron je svestraniji igrač, sposoban igrati na različitim pozicijama i doprinositi u svim aspektima igre, uključujući skokove i asistencije.

3) Statistike

Lebron je postigao impresivne statističke brojke u svojoj karijeri, uključujući visoke prosjeke poen po utakmici, skokove i asistencije. Ima i najviše poena u historiji NBA lige (38,652). Međutim, Džordan je imao veći prosjek poena po utakmici tokom svoje karijere.

4) Dominacija i utjecaj

Džordan se smatra jednim od najdominantnijih igrača u povijesti košarke te je imao nevjerojatan utjecaj na globalnu popularizaciju NBA-a. Lebron također ima velik utjecaj na i izvan terena te je bio važan faktor u modernoj internacionalizaciji lige.

5) Konkurencija

Džordan se suočavao s nekim od najvećih igrača i ekipa u historiji NBA-a, dok Lebron igra u eri gdje je konkurencija također izuzetno jaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.