IGRA SE U TRI DRŽAVE

Počinje Mundobasket: Ko će na tron svijeta

Amerikanci u izmiješanom sastavu, "Zmajevi" nisu izborili plasman

Amerikanci: Glavni favoriti. FIBA

25.8.2023

Danas počinje Svjetsko prvenstvo u košarci koje se održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Brojni košarkaški virtuozi će nas zabavljati od 25. avgusta do 10. septembra kada je na rasporedu veliko finale. Nažalost, naša reprezentacija se nije plasirala Mundobasket.

Smotri najboljih prisustvovat će 32 najbolje reprezentacije sa šest kontinenata podijeljene u osam grupa, a turnir će se održati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Grupa A

U prvoj grupi nalaze se reprezentacije Angole, Dominikanske Republike, domaćin Filipini i Italija. U ovoj grupi jasno je ko su favoriti. Dominikanci će, predvođeni NBA zvijezdama Karl-Entoni Taunsom (Karl-Anthony Towns) i Alom Horfordom, ciljati čak i na medalje, ukoliko bi im se pružila prilika, dok su Italijani u pripremnom periodu skočili u sami vrh favorita zbog odličnih partija njihovih košarkaša predvođenih Nikolom Melijem (Melli) i Simoneom Fontekijom (Fontecchio). Angola više ne važi za najbolju afričku reprezentaciju, dok će domaća reprezentacija imati samo jedno zvučno ime – Džordana Klarksona (Jordan Clarkson), NBA igrača i člana Juta Džez.

Grupa B

Reprezentacija Srbije će imati relativno lak zadatak, uprkos pet veoma bitnih izostanaka predvođenih Nikolom Jokićem i Vasilijem Micićem. Oni se nalaze u grupi s Portorikom i Kinom, te Južnim Sudanom.

Španci: Branioci titule. FIBA

Upravo će se Kina i Portoriko boriti za to drugo mjesto u grupi. Obje reprezentacije imat će podršku brojnih bivših i sadašnjih igrača iz najjače svjetske lige, ali ne bi trebali biti konkurencija Srbiji. Potpuni autsajder u grupi je reprezentacija Južnog Sudana, koju čine najviše igrači iz australske NBL lige.

Grupa C

Prvi favorit turnira, selekcija Sjedinjenih Američkih Država dolazi u iznenađujućem sastavu. Iako je svih 12 igrača iz NBA lige, nijedan od njih nema iskustvo igranja za reprezentaciju i svima će ovo biti prvo iskustvo na turniru ove vrste. Stoga mnogi sumnjaju u mogućnosti ove reprezentacije. Drugi favorit za prolazak iz ove grupe je sigurno Grčka, ali oni će biti bez prve zvijezde Janisa Adetokumba (Giannis Antetokounmpo), kao i Nika Kalatesa (Nick Calathes), te Kostasa Slukasa (Sloukas).

Novi Zeland će se sa njima boriti za to mjesto, a roster „Tall Blacksa“ popunjen je provjerenim igrača iz Evrope i SAD, a trebao bi ih predvoditi centar Stiven Adams (Steven) iz Memfis Grizlisa. Reprezentacija Jordana neće imati prevelikih šansi za prolazak, ali bi mogli napraviti pometnju Grčkoj i Novom Zelandu i namučiti ih.

Grupa D

Grupu D čine Crna Gora, Egipat, Litvanija i Meksiko. Litvanci će uprkos izostanku nekih igrača poput Domantasa Sabonisa biti glavni favorit za izlazak iz grupe. Tu su Valančiunas, Giedraitis, Brazdeikis i ostale zvijezde litvanske reprezentacije, dok bi i Crna Gora trebala imati veliku šansu za prolazak.

Zvijezda Čikago Bulsa Nikola Vučević se priključio reprezentaciji i u kombinaciji s Dubljevićem, Perijem (Perry) činit će udarne igle crnogorske reprezentacije.

Zelenortska Ostrva: Najbolja afrička reprezentacija. FIBA

Meksiko dolazi sa slabijom selekcijom nego prethodnih godina i nije baš sigurno da li će se moći takmičiti s protivnicima iz Evrope, dok je Egipat, kao i ostatak afričkih reprezentacija, veliki autsajder grupe.

Grupa E

Grupa E bi se mogla smatrati grupom smrti na ovom takmičenju. Domaćin Japan sa sve većim brojem igrača koji igraju u Evropi i Americi, te Njemačka, Finska i Australija kao neki od glavnih favorita za osvajanje medalje.

Njemačka se pojavljuje sa izuzetno snažnim rosterom, te ih je čak i FIBA stavila kao 5. reprezentaciju na rang-listi pred početak turnira. Australija je uvijek nezgodna i u njihovim utakmicama najčešće sve ovisi od njihove igre i želje. Finska će, predvođena Laurijem Markanenom, probati poremetiti planove svima i ostvariti jedan od većih uspjeha u njihovoj košarkaškoj historiji.

Grupa F

Košarkaška reprezentacija Slovenije imat će najlakši posao od svih reprezentacija iz našeg susjedstva. Slovenci, predvođeni Lukom Dončićem, u grupi su s Gruzijom, Venecuelom i Zelenortskim Ostrvima.

Brazil: Najbolja južnoamerička reprezentacija. FIBA

Oni neće imati prevelikih problema u grupnoj fazi na Svjetskom prvenstvu i najveći rival bi im trebala biti Gruzija. Gruzijce će standardno na prvenstvu predvoditi Tornike Šengelija (Shengelia) i Giorgi Šermadini (Shermadini). Za razliku od ostalih reprezentacija iz Afrike, Zelenortska Ostrva će biti jedna od kompetitivnijih reprezentacija na prvenstvu, dok će Venecuelanci biti tu samo kako bi popunili broj i favoriti popravili statistiku.

Grupa G

Branioci titule, reprezentacija Španije dolaze na ovo prvenstvo znatno oslabljeni. Dovoljno je reći da neće imati pravog plejmejkera, pogotovo kada je Lorenco Braun (Lorenzo Brown), naturalizirani reprezentativac otkazao nastup. Pored njih, standardno najbolja selekcija iz Južne Amerike, Brazil, favorit je za prolazak iz grupe s odličnom generacijom košarkaša predvođena novim fudbalerom Crvene zvezde Jagom dos Santosom (Yago).

Australija: Borba za medalju. FIBA

Iran i Obala Slonovače, koju je reprezentacija Bosne i Hercegovine u pripremama za pretkvalifikacije za Olimpijske igre propisno osramotila, bi mogli napatiti oslabljene Špance koji se često znaju mučiti u grupnoj fazi, ali ne bi smjelo doći do iznenađenja.

Grupa H

Francuska i Kanada, dva od glavnih favorita za osvajanje Mundobasketa, pa barem medalja, dolaze u punoj snazi. Rosteri puni NBA zvijezda daju nadu da će napokon moći srušiti Amerikance koji su i jednim i drugim nanijeli neke teške poraze u prošlosti.

Šanse za prolazak u narednu fazu povećali su se nakon što je Latvija ostala bez Kristapsa Porzingisa, košarkaša Boston Seltiksa, a Libanonu se od početka svakako nije davalo previše šansi u ovoj grupi.

Brojni izostanci

Brojne zvijezde izostaju s Mundobasketa i to je dovelo do nekih novih favorita. Naime, na turniru neće biti glavnih zvijezda u SAD, za Grčku ne igra Adetokumbo, za Srbiju Jokić, neće biti ni MVP-ja Džoela Embida (Joel Embiid), kao ni brojnih drugih NBA i zvijezda evropske košarke. Špancima će nedostajati brojne zvijezde, a za sve je kriva nevjerovatno duga sezona koja je proizvela brojne povrede.

Jokić: Ne igra za Srbiju. AP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.