VRHUNSKA KOŠARKA

Scena Mundobasketa često donosi iznenađenja: Evo onih koja su šokirala sve

Kroz historiju ovih turnira, svjedočili smo nevjerojatnim trenucima i iznenađenjima koja su promijenila tok takmičenja i ostavila dubok trag

Legendana španska reprezentacija. FIBA

31.8.2023

Mundobasket je aktuelna tema i svi fanovi košarke uživaju u odličnim utakmicama nokaut faze. 

Svjetska prvenstva u košarci predstavljaju vrhunac takmičenjima za košarkaške reprezentacije diljem svijeta, od kojih jedino Olimpijske igre imaju veći značaj.

Kroz historiju ovih turnira, svjedočili smo nevjerojatnim trenucima i iznenađenjima koja su promijenila tok takmičenja i ostavila dubok trag.

SAD 2002. - "Tim nesavladivih"

Na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, očekivalo se da će SAD, poznata po svojoj košarkaškoj dominaciji, lako osvojiti zlato. Međutim, dogodilo se nešto nevjerojatno - Amerika je poražena od SR Jugoslavije, te kasnije završila tek na šestom mjestu, sa ukupno četiri poraza. Iako su imali impresivan skup igrača, uključujući NBA zvijezde, nisu uspjeli pronaći svoj ritam kao ekipa, a ne smije se zaboraviti ni kako ih je Peđa Stojaković zatrpao u utakmici četvrtfinala.

Grčka 2006. - Herojski podvig

 Grčka reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu 2006. osvojila srebro, što je bilo pravo iznenađenje. Opet, SAD u centru pažnje. Ovaj put Vasilis Spanulis (Vassilis Spanoulis) je poveo Grke u nevjerovatnoj utakmici koja je završila 101:95. 

Ipak, nisu bili dovoljno jaki da savladaju Špance, povedeni Huan Karlosom Navarom (Juan Carlos Navarro) i Horheom Garbahosom (Jorge Garbajosa) koji su postigli po 20 poena u pobjedi svoje reprezentacije (70:47).

Disciplina Grka, odbrambena čvrstoća i mnogi sada kultni igrači uspjeli su nadmašiti očekivanja i osvojiti srebro.  

Turska 2010. - Turska u finalu

Turska je na Svjetskom prvenstvu 2010. godine stigla do finala, što je bilo iznenađenje za mnoge. 

U finalnoj utakmici su se susreli s Sjedinjenim Američkim Državama, ali su na kraju poraženi. Ipak, njihov put do finala ostao je zapamćen kao jedan od najnevjerojatnijih trenutaka u historiji Mundobasketa. 

Posebno su navijači Srbije zapamtili kontroverznu sudijsku pogrešku u polufinalu koja ih je na kraju i koštala prolaska, a Turcima donijela finale i srebrenu medalju na domaćem Svjetskom prvenstvu. 

Kina 2019. - Francuska i Argentina

Svjetsko prvenstvo 2019. donijelo je novo iznenađenje. Francuska je uspjela pobijediti Sjedinjene Američke Države u četvrtfinalu i tako iznenaditi sve, ali ni oni nisu mogli dalje od polufinala. Tamo ih je dočekala sjajna Argentina,i nakon nevjerovatne predstave, predvođena iskusnim Luisom Skolom (Luis Scola), plasirala se u finale u kojem ih je porazila Španija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.