GENIJE U NEKU RUKU

Pobijedite ako možete, preživite ako vam dozvolim: Kralj iracionalnog samopouzdanja sa potezima bržim od pameti

Sve u svemu, ne može čovjek biti ljut kada gleda Denisa Šredera, previše je fascinantan

Šreder: Nevjerovatni Nijemac. FIBA

7.9.2023

Košarkašku reprezentaciju Njemačke očekuje susret polufinala Mundobasketa protiv Sjedinjenih Američkih Država. 

Nijemci su se u četvrtfinalu "provukli" protiv Latvije, a za sve je zaslužna njihova glavna zvijezda - Denis Šreder (Schroder). 

Šreder je uradio apsolutno sve u svojoj moći da demonstrira svu svoju nedokaznost na terenu. 

Ne može čovjek reći da on ne igra dobro generalno. Bio je i najbolji igrač svoje reprezentacije u dosadašnjem dijelu turnira, ali njegov učinak u četvrtfinalu je bio na ivici skandaloznog. 

Šutirati loše je jedna stvar, ali njegovi procenti protiv Latvije su toliko loši da vas stvarno zaboli glava. Četiri od 26 je šutirao iz igre što je, ni manje ni više, nego 15 posto. Nije pogodio niti jednu trojku, a opet, svi su njemu potrčali u zagrljaj nakon kraja utakmice. 

Svjesni su i njegovi saigrači da će protiv SAD-a otići onoliko daleko koliko ih Šreder povuče, a povući će ih sivonja. 

Slavlje Nijemaca nakon pobjede. FIBA

Vjerovali su mu kada je i otjerao košarkaša Dalas Maveriksa, Maksija Klebera (Maxi), sa svojim komentarima.

Naime, Kleber je prošle godine želio usavršiti svoju igru, a poseban fokus je želio staviti na svoj dribling i plejmejking. Zbog toga, nije se pojavio na Eurobasketu. Razumljivo ili ne, to je bila striktno njegova odluka. 

U medijima su se pojavile informacije da Šrederu to nije lijepo sjelo, pa je odlučio dati svoj spin na cijelu situaciju.

- Kakvu igru on želi da poboljša… Ne očekuje se od centra da krene da vodi loptu - govorio je Šreder.

Kleberu se ti komentari nisu svidjeli i odlučio je da neće doći ove godine na okupljanje. 

Mediji su krenuli ujedati, ali su saigrači stali iz njega, a on im se odužio veoma dobrim partijama, izuzev ove protiv Latvije. 

Nije to ni prvi put da je njegov jezik bio brži od pameti. Šreder je provjeren NBA igrač sa skoro decenijom iskustva iza sebe, ali često zna da to baš i ne pokaže.

On je na ljeto 2021. godine dobio ponudu od Los Anđeles Lejkersa - četiri godine, 84 miliona dolara. Više nego skromno, reklo bi se. Međutim, on je odlučio odbiti tu ponudu iz nepoznatih razloga. 

Epilog ovakvih odluka je često poznat unaprijed. Potpisao je tog ljeta jednogodišnji ugovor sa Boston Seltiksima vrijedan "samo" 6 miliona dolara. 

Naravno, postao je predmet šala, ali nije da ih nije zaslužio. Još se više to pojačalo kada se vratio 2022. godine u redove "Jezeraša" za enormni vetarnski ugovor, koji iznosi otprilike nešto više od 2 miliona dolara. 

Naplatio je to Šreder ove godine, barem jedan dio, potpisavši dvogodišnji ugovor sa Toronto Raptorsima vrijedan 26 miliona dolara. 

Sve u svemu, ne može čovjek biti ljut kada gleda Šredera. Njegovo iracionalno samopouzdanje je to što pokreće ljude poput njega. 

Bez takve vrste vjere u sebe vrlo vjerovatno bi završio van profesionalne košarke do sredine svojih 20-ih, ako bi je i zaigrao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.