MUNDOBASKET

Završnica za srčani udar u Manili: Nijemci šokirali Amerikance za finale Mundobasketa

Sjajan polufinalni susret priredili su ljubiteljima košarkaši Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država

Detalj sa utakmice SAD - Njemačka - Avaz
Detalj sa utakmice SAD - Njemačka - Avaz
Detalj sa utakmice SAD - Njemačka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

8.9.2023

Košarkaške reprezentacije Njemačke i SAD-a susreli su se u drugom polufinalu Mundobasketa, a u finalu, protiv Srbije, će igrati Njemačka nakon što su pobijedili rezultatom 113:111. 

Nijemci i Amerikanci su od samog početka utakmice izgledali veoma raspoloženo. Nije se igrala neka pretjerano jaka odbrana i to se maksimalno koristilo. 

Košarkaši SAD-a su puno trčali u kontre i koristili loše postavljanje Nijemaca, dok su košarkaši Njemačke uspijevali držati utakmicu u egalu šutem za tri poena. 

Treba napomenuti da su ove dvije reprezentacije oborile i rekord Mundobasketa. Oni su postigli najviše poena u jednom poluvremenu u historiji prvenstava. Rezultat nakon prvih 20 minuta je glasio 60:59.

Sjajni Nijemci nisu posustajali ni u drugom poluvremenu. Nastavili su rešetati mrežicu, a pogotovo se zapalio Andreas Obst. 

Amerikanci nisu pojačali agresivnost u odbrani u drugom poluvremenu, a rivali su to jedva dočekali da nastave sa pogocima iz vana. 

Zasigurno najbolji susret ovogodišnjeg Mundobasketa igrao se na ogroman broj poena, obje odbrane pa i nisu baš postojale. 

Sjajni Nijemci se nisu predavali, a prednost su sredinom posljednje četvrtine doveli i do 12 poena. 

Amerikanci su ih sustigli na kraju utakmice, uveli utakmicu u egal, ali Obst je ponovo svojom trojkom riješio pitanje pobjednika. 

Fenomenalni Andreas Obst je utakmicu završio sa 24 postignuta poena, Franc Vagner (Franz Wagner) dodao je 22, dok je Daniel Tajs (Theis) upisao 21 uz sedam skokova. 

Amerikance je predvodio Entoni Edvards (Anthony Edwards) sa 23, dok je Ostin Rivs (Austin Reaves) ubacio 21 poen. 

Nijemci će u nedjelju igrati u finalu Mundobasketa protiv Srbije za titulu svjetskog prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.