ODLUKA ČELNIKA LIGE

NBA vraća stari format, može li i takmičarski značaj: Ima li Ol-star više smisla

Ponovo na snazi format koji se nije koristio od 2017. godine. Kako trgnuti nezainteresirane igrače

Adetokumbo i Lebron: Zvijezde Istoka i Zapada. Twitter

27.10.2023

Rukovodstvo NBA lige odlučilo je vratiti stari format Ol-star utakmice. Tako će se 18. februara 2024. godine u Indianopolisu suočiti ekipe Istoka i Zapada u formatu koji se nije koristio od 2017.

Posljednjih godina ekipe koje su igrale u Ol-star okršaju nosile su imena svojih kapitena koji su ih sastavljali tako što su birali igrače sa liste koja je određena glasovima navijača. Format je bio takav da nije bilo bitno iz koje konferencije igrači odlaze, a igrale su se tri četvrtine po 12 minuta, dok bi u posljednjoj dionici bio određen konačni broj koševa do kojeg je pobjednički tim morao doći.

Biraju navijači

Ljubitelji NBA će i dalje svojim glasovima birati najbolje igrače iz Istočne i Zapadne konferencije, a kao i do sada, kapiteni će biti oni košarkaši koji budu imali najviše glasova.

Ovo će biti 73. izdanje, a košarkaški fanatici se nadaju da će ova promjena vratiti i takmičarski smisao kojeg odavno nema u Ol-star duelu. Ruše se rekordi po broju poena, odbrane se praktično i ne igraju, košarkaši izbjegavaju duele... Koliko je ovo postalo nezanimljivo igračima, najbolje je pokazao prošle godine vječno nezainteresirani Nikola Jokić koji je posljednji izabran. Poslije je rekao da ne voli ovakve utakmice koje se igraju „nizašta“.

I vjerovatno je Jokić u pravu. Svakako imaju mnogo utakmica, pa zašto riskirati povredu u ovoj „nebitnoj utakmici“. Zbog toga je NBA na potezu, moraju nešto smisliti i sačuvati tradiciju Ol-star utakmice.

Pravi potez

Međutim, čelnici najjače lige na svijetu moraju nešto „ponuditi“ igračima. Zašto ne uvesti pravilo da pobjednik Ol-star utakmice donosi prednost svojoj konferenciji u finalu?

Primjera radi, ukoliko bi Istok pobijedio na Ol-staru, zašto da se ne ponudi prednost domaćeg terena u finalu ekipi koja dolazi iz Istočne konferencije? Vjerovatno bi tako vratili takmičarski smisao u ovu utakmicu, a navijači bi ponovo mogli uživati u spektakularnom okršaju najboljih igrača dvije konferencije.

Istok uspješniji

Istočna konferencija je nešto bolja do sada. Ima 37 pobjeda naspram 29 trijumfa koliko su ostvarili najbolji košarkaši Zapada. Šest Ol-star utakmica je odigrano po formatu koji ide u zaborav. Lebron Džejms (LeBron James) je bio šest puta kapiten jedne ekipe. 

Po dva puta je njegov tim pobjeđivao ekipu Janisa Adetokumba (Giannis Antetokunmpo) i Kevina Durenta (Durant). Izgubio je jednom od tima Stefa Karija (Steph Curry) i jednom od Janisa Adetokumba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.