PRVI TRIJUMF

Nikola Jokić novom dominacijom počeo NBA Kup: Imao učinak od 33 poena, 14 skokova i devet asistencija

Luka Dončić je također odigrao maestralnu partiju

Jokiću su ukrali jednu asistenciju. AP

Z. K.

4.11.2023

NBA liga ili NBA Kup, za Nikolu Jokića je svejedno kako se pobjede računaju! Jer, srbijanski košarkaš nastavio je sa svojom dominacijom i vodio je Denver do važne pobjede nad Dalasom rezultatom 125:114 - ujedno nanijevši i prvi poraz Maveriksima u sezoni.

Četiri utakmice

Važne u smislu da je ovo bila prva ligaška utakmica koja se ujedno računa i za NBA Kup, te su Nagetsi upisali svoj prvi trijumf u Grupi B. Na kraju, Jokić je imao učinak od 33 poena, 14 skokova i devet asistencija. S tim da su mu praktično ukrali tripl-dabl, jer NBA liga jednu čistu asistenciju Srbijanca nije upisala u zvaničan protokol.

Luka Dončić je također odigrao maestralnu partiju i postigao je 34 poena, uz 10 skokova i osam asistencija. Da ne bude zabude, za sve one neupućene, NBA Kup je takmičenje u kom su ekipe podjeljene u grupe i svaka će odigrati po četiri utakmice, dvije kao domaćin i dvije kao gost. Termini su utorak i petak. Kraj grupne faze je 28. novembar.

Potom iz svake grupe će se dalje plasirati pobjednici grupa, ali i dva najbolja drugoplasirana tima. Četvrtfinala se igraju na jednu utakmicu 4. i 5. decembra i pobjednici potom idu u Las Vegas na fajnal-for od 7. do 9. decembra.

Jokić je već na poluvremenu bio nevjerovatan, na pauzu je otišao sa 20 poena, devet skokova i pet asistencija, kao i sa pogođenom trojkom uz zvuk sirene (70:55). Treću četvrtinu je završio sa 27 poena , 13 sokova i sedam asistencija, ali ono što je svakako najznačajnije jeste to da je iz igre šutirao 11/12. Dakle, imao je samo jedan promašaj.

Zanimljivo, Jokiću su ukrali jednu asistenciju u trećoj četvrtini, kada je uručio loptu u ruke Votsonu, a ovaj brutalno zakucao. Nagetsi su u trećoj dionici imali i +20, da bi na kraju iste ostala razlika sa poluvremena i +15. Dončić i Hardi su vezali dvije trojke na startu posljednje četvrtine i na semaforu je stajalo samo 104:95.

Otišao je Denver ponovo na sigurnu prednost poslije tog tajm-auta (111:97), da bi Dončić ubacio dvije trojke i vratio na 113:103. Potom je Slovenac uputio i sjajnu asistenciju za Kajrira Irvinga, ovaj pogodio također trojku za 115:107 i panika se polako uvukla u redove domaćeg tima.

Naredni šut

Jokić je promašio naredni šut, da bi Majkl Porter uhvatio skok u napadu i ponovo smo imali +10 za Nagetse (117:107). Ipak, Srbijanac se ispravio nedugo zatim i bilo je jasno da pobjeda ostaje u Koloradu.

Majkl Porter je imao 24 poena i devet skokova, dok su Džamal Marej i Eron Gordon učestvovali sa po 18 poena. S druge strane, Irving je imao 22 poena, a Grin i Vilijams po 13.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.