ANALIZA MADRIĐANA

"Kraljevi" melju sve pred sobom, ali je "Zmaj" naišao na prepreku: Kakav je utjecaj smanjene minutaže na Musu?!

Većina ekipa nakon šampionske sezone u narednoj sezoni bilježi nešto slabije rezultate, što nije slučaj s Realom

Džanan Musa. Platforma X

R. Kapetanović

29.11.2023

Ono što Real Madrid radi ove sezone, kako u domaćem prvenstvu, tako i u Euroligi, jeste prava senzacija. Sigurno je to da trenutno nema ekipe u Evropi koja može da parira ovako jakoj i snažnoj igri Kraljevskog kluba. 

Sinoć su moć Real Madrida osjetili i košarkaši Makabija koje su igrači Ćusa Matea (Chus) deklasrali u Pioniru i zadržali nevjerovatan euroligaški skor 10 pobjeda u isto toliko odigranih utakmica. Rezultat je na kraju glasio 99:70 u korist Kraljevskog kluba.

Real piše historiju

Real Madrid je jedini klub u historiji Eurolige koji se završio sezonu s pet vezanih pobjeda (tri protiv Partizana u top osam fazi, pa još dvije u polufinalu i finalu), a nakon toga je i novu takmičarsku sezonu otvorio s deset vezanih pobjeda.

Većina ekipa nakon šampionske sezone u narednoj sezoni bilježe nešto slabije rezultate, što nije slučaj i s Kraljevskim klubom. 

Nakon osvajanja prošlogodišnje titule prvaka Evrope, Madriđani su ove sezone odlučni u osvajanju i domaćeg prvenstva kojeg je prošle godine osvojila Barcelona. Real je trenutno prvi i u domaćem prvenstvu s omjerom od deset pobjeda u jedanaest susreta. Njihov jedini poraz došao je od Unikahe u 10. kolu Endesa lige.

Utjecaj promjena

Ono što posebno krasi košarkaše Reala jeste širina u rosteru i uopće nije važno ko od igrača igra prvu petorku, jer na kraju imaju svi veoma dobar učinak. 

Igrače Reala krasi složnost cijele ekipe, ali i nevjerovatan kvalitet koji posjeduju kako kolektivno, tako i individualno. Možda i najbolji primjer je bh. reprezentativac Džanan Musa koji u posljednje vrijeme mečeve počinje s klupe, međutim, Musa je uvijek u vrhu kada je statistika nekog meča u pitanju. 

Na krilima Muse i Hezonje Real je i sinoć bio na visokom nivou. Musa trenutno može da se pohvali zavidnim učincima u dresu Kraljevskog kluba, kako u prvenstvu Španije, tako i u Euroligi, uprkos manjoj minutaži nego u prošloj sezoni, kada je bio jedan od lidera Reala. 

"Kraljevi" nisu napravili velike promjene u igračkom kadru, ali je interesantno da se dolaskom argentinskog plejmejkera Fakunda Kampaca (Facundo Campazzo) uloga promijenila za pojedince. 

Uz Musu, koji ne dobiva više toliko loptu kao u prošlosti, tu su još i Serhio Ljulj (Sergio Llull) i Serhio Rodrigez (Sergio Rodriguez) kojima su smanjene uloge, ali već je poznato da će oni, u situacijama kada bude bio potreban veteranski pristup, biti tu da pomognu. 

Dobre partije Džanana su dokaz da mu je trebala promjena i klub kakav je Real da bi dokazao svoj kvalitet.

Iako smo još na početku i prvenstva Španije, ali i Eurolige, sa sigurnošću se može reći da će Real biti dominantan na svim poljima i pokušati doći do duple krune.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.