PISTONSI U RASULU

Detroit je nekad imao "Loše momke": Sada su samo loši

Nekada su dizali šampionske trofeje, a sada izgledaju historijski loše

Razlika od 33 godine. AP

11.12.2023

Detroit Pistonsi su krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bili poznati po svojoj generaciji poznatijoj kao "Loši momci" (engl. Bad Boys). 

Ta generacija je bila poznata po svojoj odbrani, odnosno nečemu što liči na odbranu, a ima i drugi sinonim - tučnjava. 

Tukli su košarkaši ekipe iz Mičigena sve redom

 Ipak, tu ekipu do dvije titule prvaka (1989. i 1990. godine) vodio je Ajzea Tomas (Isiah Taomas). Jedan od najboljih plejmejkera svih vremena, rodom iz Čikaaga (bit će bitno za nastavak priče), nevjerovatnog driblinga bio je lider Pistonsa.

Bekovski par s njim činila je "dobrica" ove ekipe, Džo Dumars (Joe). Nevjerovatan defanzivac, ali za razliku od ostalih vrlo dobar čovjek.

Redovno zadužen za čuvanje najboljih bekova protivničkih ekipa tog doba, poput Majkla Džordana (Michael Jordan), Klajda Drekslera (Clyde Drexler), Sidnija Monkrifa (Sidney Moncrief), Miča Ričmonda (Mitch Richmond) i ostalih. 

U ovoj ekipi igrali su još Adrijan Dentli (Dantley), Vini Džonson (Vinnie Johnson) na bekovskim pozicijama. Na krilnim i centarskim većinom su tu bili igrači za tučnjave. Rodman, Lembir (Laimbeer), Mahorn, Edvards (Edwards), Sali (Salley), rotirali su se i pravili faulove. Tako je otprilike izgledala njihova odbrana.

Čak Deli (Chuck Daly), čuveni trener Pistonsa, fokus je stavio na igranje snažne odbrane i ne dozvoljavanje protivnicima da postignu poen. Ova ekipa je bila oličenje pravljenja nekoliko faula nakon što je već jedan dosuđen za protivnika. 

Zašto? Pa sredstvo zastrašivanja protivnika. Problem? Nijedan od njih se nije zapravo znao tući. Tu se vraćamo na Tomasa, beka visokog tek nešto iznad 190 centimetara. Ostali su često zbog svojih prljavih faulova dolazili u sukobe s protivnicima, a redovno su se "krili" iza Tomasa, koji je redovno uzvraćao protivnicima.

Međutim, ma koliko oni bili prljavi kao grupa, bili su pobjednici. Čistili su redovno parket Džordanovim Bulsima, Birdovim Seltiksima, Medžikovim Lejkersima.

Možda je to ono što fali današnjoj ekipi Detroita. Možda i najgoroj ekipi u posljednjih deset godina.

NBA, a pogotovo Istočna konferencija, često svjedoči užasnim ekipama. Šarlot Bobketsi iz 2012.(omjer 7-59), Nju Džerzi Netsi iz 2010. (12-70), Filadelfija Seventisiksersi iz 2016. (10-72), sve su ekipe, koje su izgledale kriminalno loše.

Međutim, Detroit Pistonsi iz ove sezone prijete da izgledaju gore od svih njih. 

Sezonu su počeli sa dvije pobjede i jednim porazom. Od tad, 28. oktobra 2023. godine, do danas upisali su nevjerovatnih 19 poraza u nizu. 

Interesantno je da je na klupi Monti Vilijams (Monty Williams), trener koji je vodio Finiks Sanse do finala prije samo dvije godine.

Ekipa kojoj itekako fali talenta, ali ne bi trebala izgledati ovoliko loše. Mlada zvijezda Kejd Kaningem (Cade Cunningham), te igrači poput Bojana Bogdanovića, Džejdena Ajvija (Jaden Ivey), Ausara Tompsona (Thompson) i Džejlena Durena (Jalen), trebali bi biti dovoljno za nešto više ove sezone. 

Ipak, kako trenutno stvari stoje, oni će završiti na dnu lige. Ima li lijeka? Vrlo vjerovatno ima, ali on još uvijek nije poznat. 

Očekivano je da će proslijediti "Babu Beretu" (Bojan Bogdanović) za pik prve runde na NBA draftu nekoj ekipi koja će ga moći iskoristiti. Ove sezone će biti loši i boljet će glava njihove navijače, ali ova ekipa nema pobjede u plej-ofu NBA lige još od 26. maja 2008. godine, možda im ovo i nije čudno.

Bilo kako bilo, Detroit je nekad imao "Loše momke", sada su samo loši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.