TRENER BASKONIJE

Crnogorski stručnjak radi svoj posao: "Svi mrze Duška"

Ivanović često ulazi u konflikte s neradnicima

Duško Ivanović: Digao Baskoniju. Bane T. Stojanovic / ATAImages / PIXSELL

18.12.2023

Jedan od najboljih košarkaških trenera u evropskoj košarci posljednjih desetljeća je zasigurno Duško Ivanović. Crnogorski stručnjak i nekadašnji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine se u oktobru ove godine vratio u Baskoniju, u kojoj je napravio neke od najvećih rezultata, nakon rastanka sa Crvenom zvezdom.

Iako vrlo uspješan, Ivanović je omražen među igračima i onima koji staju uvijek na stranu igrača. Stoga je i pravilna usporedba s kultnom serijom iz ovog stoljeća „Everybody hates Chris“.

Zašto je to tako? Pa Crnogorac je poznat po svojim teškim treninzima, a ukoliko niste spremni raditi, uvijek je spreman staviti vas na svoje mjesto. O tome je nedavno pričala i prva zvijezda Baskonije, Čima Moneke (Chima).

- Priče o njemu su mu utjerale strah u kosti. Sedmicama smo slušali kako će trener Penjaroja dobiti otkaz i samo odjednom iskače vijest da je Crvena zvezda otpustila Duška Ivanovića. Totalno sam potonuo jer sam znao šta to znači. Odjednom samo kreću stizati poruke „Uh, oh“. Pomislio sam „o Bože, ne“. Preznojavao sam se – započeo je Moneke, a onda objasnio o kakvom se majstoru ipak radi:

- Kada je došao, pomislio sam da je ovaj lik nevjerovatan. Pa svi tačno znaju šta trebaju raditi.

Krilni centar španske ekipe se snašao sa stilom rada Ivanovića, a to odgovara i mnogim drugim, pošto je Baskonija od njegovog dolaska upisala čak sedam pobjeda uz samo dva poraza u Euroligi i nalaze se na šestoj poziciji na tabeli.

Ivanović je uvijek izvlačio maksimum iz svojih ekipa. Dokaz tome je i prošlogodišnja Crvena zvezda, kojoj je u potpunosti preokrenuo užasnu sezonu. Međutim, ne vole svi igrači trenera koji od njih zahtijeva sve što mogu pružiti. Česta je to situacija s igračima koji su došli preko okeana sa statusom zvijezde i nepoznavanjem kakva se košarka igra u Evropi. Ivanović im dođe kao šok-terapija, a oni brzo „pognutog repa“ odu u neki drug klub, kako bi mogli izmusti sve i zadnji euro svoje plaće, a da zapravo i ne doprinesu poboljšanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.