NAKON LOŠEG STARTA SEZONE

Uspavane Bakse trznuli iz sna, sada gaze sve: Može li iko zaustaviti duo Adetokumba i Lilarda

Ostatak Istočne konferencije ne izgleda nimalo ubjedljivo, te se čini da za Milvoki neće biti prave konkurencije

Baksi: Razbudili se. AP

21.12.2023

Milvoki Baksi su izgleda pronašli formu i sada sve melju pred sobom. Prvaci iz 2021. godine, pred početak ove sezone pojačali su se Demijanom Lilardom (Damian Lillard), ali na startu sezone to nije izgledalo baš najbolje. 

Odbrana je pala, iako je to bilo i očekivano odlaskom Džrua Holideja (Jrue Holiday), igrača kojeg su koristili da gase protivničke bekove u prethodnim pohodima, ali Baksi su izgledali loše i u ofanzivnom dijelu terena. 

Prva zvijezda ekipe Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo) je isporučivao svoje, ali činilo se da ga niko od saigrača ne prati. Kris Midlton (Khris Middleton) se muči od povratka iz povrede i jednostavno ne liči na onog igrača od ranije. Opravdano ili ne, nije doprinosio onoliko na koliko je navikao sve u ekipi.

Najveće razočarenje bio je upravo pomenuti Lilard koji je užasno šutirao, ali i generalno izgledao veoma loše na parketu.

To je bio i uzrok za mnoge priče kako je ovo bio promašaj od generalnog menadžera Baksa, te da su preplatili nezadovoljnu zvijezdu i nekadašnjeg saigrača bh. reprezentativca Jusufa Nurkića.

Neki američki mediji su to povezali i sa odlaskom Terija Stotsa (Terry Stotts) sa mjesta pomoćnog trenera. Stots je u Portlandu sarađivao sa Lilardom, a može se reći da je njihova saradnja bila vrlo uspješna. 

Međutim, Adetokumbova 64 poena u pobjedi protiv Indijana Pejsersa, kojima su se revanširali za poraz u NBA Kupu, kao da su razbudila cijelu ekipu.

Midlton je našao način da utječe na igru i bez onog njegovog standardnog poenterskog učinka. Poenterski učinak, pored samog "Greek Freaka", nadomjestio je Lilard - zato je i doveden u Milvoki.

Bruk Lopez (Brook) je tu da igra sjajnu odbranu u reketu i pogađa trojke, Džekson (Jackson), Portis i Bočemp (Beauchamp) pomažu u "prljavom poslu". 

Postavlja se pitanje "Ko ili šta bi moglo zaustaviti zahuktale Bakse?" Oni izgledaju kao da su se pravo naoštrili na pružanje sjajnih partija, a čini se da su pronašli i pravi recept kako bi došli do samog kraja. 

Trenutno su na omjeru od 20 pobjeda i šest poraza, a ostatak Istočne konferencije ne izgleda nimalo ubjedljivo. Boston Seltiksi i uvijek neugodni Majami Hit će probati pomrsiti račune Baksima, ali trenutno se barem čini da će to biti nemoguća misija za apsolutno sve u NBA ligi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.