KOŠARKAŠKI TRENDSETER

Čudo prije čuda: Prvi Slovenac u NBA ligi nije igrao kao Dončić, ali ga je naučio svemu što zna

Marko je bio apsolutno čudo na terenima, a posebno su se isticale njegove atletske sposobnosti

Dončić, Milič i Dragić. Platforma X

2.1.2024

Košarkaški svijet za vrijeme svog postojanja nije mnogo puta vidio oličenje košarkaške inteligencije i sposobnosti na parketu kao što je to slučaj Luke Dončića. Apsolutni košarkaški fenomen je možda i uvreda za njegov stvarni kvalitet.

Ipak, on nije prvi Slovenac koji je igrao u NBA ligi. Prije njega su bila imena poput Gorana Dragića, Saše Vujačića, Bena Udriha, Raše Nesterovića. Međutim, niko od njih nije bio prvi koji je zakoračio na američko tlo kao aktivni član jedne od franšiza.

Ta čast je pripala Marku Miliču.

Nevjerovatna atleta

Za one koji nisu upoznat s likom i djelom Miliča, spremite se na interesantan život sjajnog košarkaša, koji je postao poznat po drugim stvarima koje je radio na košarkašim terenima.

Marko je bio apsolutno čudo na terenima, a posebno su se isticale njegove atletske sposobnosti. Mnogi su vidjeli ili čuli za čuveno zakucavanje Blejka Grifina (Blake Griffin) u „Ol-star takmičenju u zakucavanju“, kada je preskočio automobil 2011. godine.

Ipak, nije bio prvi koji je to uradio. Štaviše, zakasnio je za to 16 godina. Milič je uspio na takmičenju u zakucavanjima u slovenskoj Ol-star utakmici 1995. godine. To nije bilo jedino brutalno zakucavanje koje je on imao te godine, ali je ovo ostalo posebno upamćeno.

Slovenac je draftovan u NBA ligu dvije godine kasnije. Nažalost, tada su čelnici NBA lige već ukinuli takmičenje u zakucavanju, a on je u ligi odigrao samo 44 utakmice prije nego što se vratio u Evropu. Možemo samo zamišljati kako bi to izgledalo 2000. godine kada se takmičenje u zakucavanjima vratilo na velika vrata, kada bi Milič „stao na crtu“ moćnom Vinsu Karteru (Vince Carter).

Lukin mentor

Milič u Evropi je imao pristojnu karijeru, igrajući za velikane poput Skipera iz Bolonje ili madridskog Reala, ali nikad nije došao na nivo koji se očekivao. Međutim, stvar koja ga izdvaja od ostalih je što je bio svojevrsni mentor Luki Dončiću.

On je u mnogim intervjuima otkrivao razne priče iz djetinjstva slovenskog maestra, a može se reći i da je jedan najzaslužnijih za brutalne partije koju Luka pruža iz noći u noć na najsjajnijim pozornicama svjetske košarke.

Ako ne vjerujete, možete i dan danas naći dokaze za to. Luka posljednje dvije sezone igra maestralno, a koincidencija ili ne, Milič je pomoćni trener u Dalas Maveriksima baš od 2022. godine.

Neko je ko zna šta je potrebno da se uspije u ovoj ligi, a kad se na to doda mogućnost Dončića da prenese to sve na parket, dobije se dobitna kombinacija, bolja čak i od sedmice na lotu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.