NIKO KAO "RIKI BIZNIS"

Vanserijski genije je otišao u penziju: Oda legendarnom Rikiju Rubiju

Ostaje žal za nikad u potpunosti iskorištenim talentom

Riki Rubio. AP

9.1.2024


U vrlo zasluženu košarkašku penziju ove sedmice otišao je Riki Rubio (Ricky). Jedan od najvećih talenata koji su izašli iz Evrope, moglo bi se reći jedan od najboljih plejmejkera koji su zakoračili na evropske parkete i legenda španske reprezentacije.

Popularni „Riki Biznis“ u NBA ligi nikad nije napravio karijeru kakva mu se predviđala, dok je kao 14-godišnjak „ponižavao“ barem duplo starije protivnike.

Magija u Huventutu

Njegova magija u Huventutu iz Badalone prepričava se oduvijek. Jednostavno svojom lakoćom kada zakorači na parket je mamio sve. Činilo se da ni protivnici nisu imali ništa protiv toga da mladi Riki zablista, pa čak i po cijenu toga da izgube.

Sa samo 18 godina igrao je finale Olimpijskih igra u krcatoj areni u Pekingu protiv, ni manje ni više, SAD i poznato „Redeem teama“, koji je poslat na Igre da se, kako i samo ime kaže, iskupi za poniženje četiri godine ranije u Grčkoj.

Nažalost, nisu mogli preko nemilosrdnih Amerikanaca, koje su predvodili Lebron Džejms (James), Kobi Brajant (Kobe Bryant) i Karmelo Entoni (Carmelo Anthony).

Ljubitelji NBA lige, nažalost, pamte ga po tome što je na NBA draftu izabran ispred Stefa Karija (Steph Curry), najboljeg šutera svih vremena. Mogu im samo reći da oni koji su gledali Rikija kako osvaja nagradu za najboljeg defanzivca godine sa 19 i Stefa Karija te iste godine na koledžu Davidson bi to ponovili u 100 od 100 situacija.

"Demoni proganjali genija"

Karijeru su mu obilježile teške povrede, a prije nekoliko godina imao je i problema s depresijom. Valjda kad ste toliko genijalni, a nemate priliku pokazivati iz dana u dan na terenu, onda se odrazi i na vaše mentalno zdravlje. Rubio se pokušava izboriti sa svojim demonima, ali zbog toga košarka odlazi u drugi plan.

Iako ima samo 34 godine, karijeru je završio s dvije medalje na Olimpijskim igrama (2008. srebro i 2012. bronza). Svjetsko prvenstvo je osvojio 2019. kao lider u sjajnom finalu protiv Argentine, dok je na Evropskim prvenstvima dva puta osvajao zlato i dva puta bronzu.

Kada se na to dodaju titule ACB lige, Eurolige, Eurokupa i mnogobrojne individualne nagrade, reklo bi se da je sjajna karijera iza njega. Šta bi tek bilo da je zdravlje htjelo „više slušati“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.