KOŠARKA

Durant pogodio trojku za pobjedu Sunsa, Embid ubacio 70 poena

Za šestu uzastopnu pobjedu Sunsa manje od dvije sekunde prije kraja meča postigao je Kevin Durant, kojem je asistirao bh. reprezentativac Jusuf Nurkić

AP

FENA

23.1.2024

Košarkaši Finiks Sunsa upisali su novu pobjedu u sjevernoameričkoj NBA ligi. Sunsi su nastavili svoj pobjednički niz trijumfom protiv Čikago Bulsa (Chicago Bullsa) rezultatom 115:113.

Vodstvo se mijenjalo više puta

Nakon što su u jednom trenutku gubili s 23 poena razlike, trojku za šestu uzastopnu pobjedu Sunsa manje od dvije sekunde prije kraja meča postigao je Kevin Durant, kojem je asistirao bh. reprezentativac Jusuf Nurkić.

Durant je završio susret s 43 poena, osam asistencija i šest skokova, Bredli Bel (Bradley Beal) postigao je 18, a Devin Buker (Booker) dodao 16 poena. Nurkić je ubacio osam poena, uz sedam skokova i četiri asistencije.

Kobi Vajt (Coby White) je predvodio Bulse s 26 poena. Demar Derozan (DeMar DeRozan) je postigao 21, a Nikola Vučević dodao je 19 poena i 17 skokova.

Bulsi su izgradili vodstvo od 66-49 na poluvremenu uprkos tome što nisu igrali s dvostrukim All-Starom Zakom Lavineom (Zachom LaVineom), koji je propustio utakmicu zbog istegnuća desnog gležnja.

Sunsi su se borili iz zaostatka od 23 poena u trećoj četvrtini, smanjujući vodstvo na 90-83 ulaskom u četvrtu. Finisk je nastavio pritisak u posljednjoj četvrtini i preuzeo prvo vodstvo na utakmici od 95-94 Durantovim skok šutom manje od sedam minuta prije kraja. Utakmica je ostala u egalu od tog trenutka nadalje, s vodstvom koje se mijenjalo više puta.

Ekipa Dalas Meveriksa (Dallas Mavericksa) izgubila je protiv trenutno najbolje ekipe ove sezone - Boston Seltika (Celticsa), koji su slavili sa 119:110. Luka Dončić je postigao za poraženi tim 64. triple-double u karijeri - s 33 poena, 18 skokova i 13 asistencija, dok je Kiri Irving (Kyrie) dodao 23 poena. S druge strane, Đejson Tatum (Jayson) je ubacio 38 poena, a Džajlen Brovn (Jaylen Brown) 35.

Deveti igrač

Najbolju izvedbu večeri i jednu od najboljih u historiji lige prikazao je Kamerunac Džo Embid (Joel Embiid), koji je tek deveti igrač dosad postigao 70 ili više poena na jednoj utakmici, dok je njegova ekipa Filedeflija (Philadelphia) 76ers pobijedila San Antonio Spurs sa 133:123. Za Spurse je 33 poena postigao francuski novajlija Viktor Vembajama (Victor Wembanyama).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.