OTKRIO JEZIVE DETALJE

Srbijanski košarkaš koji je ostao bez bubrega na Mundobasketu: "Izgubio sam litre krvi, nije mi bilo svejedno"

Mislio sam da je u pitanju udarac kao i bilo koji drugi iako sam ostao bez daha na nekoliko sekundi, dodao je

Simanić: Reprezentativac Srbije. FIBA

N. H.

13.2.2024

Košarkaš Srbije Boriša Simanić je nakon, naizgled bezopasne, povrede na utakmici sa Južnim Sudanom na Mundobasketu izgubio bubreg.

Pet mjeseci nakon povrede priključio se saigračima, a u  intervjuu za El Periodico del Aragon otkrio je šta se sve izdešavalo. 

- Nikad nisam ni posumnjao. Čim su me operisali pitao sam doktora koliko ću morati pauzirati. Reako je da će morati proći najmanje tri mjeseca dok rana ne zaraste. Sve se odužilo jer se i krvna slika morala vratiti u normalu - rekao je Simanić koji u prvom momentu nije ni znao koliko je situacija ozbiljna i da će ostati bez bubrega: 

- Mislio sam da je u pitanju udarac kao i bilo koji drugi iako sam ostao bez daha na nekoliko sekundi. Ali, kada sam vidio koliko ima krvi, veoma sam se uplašio.

- Nevjerovatna bol, kao da su me uboli nožem. Od tog trenutka sam postao jako zabrinut. Poslije pet minuta sam otišao u toalet i vidio da krvarim. Tada sam shvatio koliko je sve ozbiljno. Otišao sam direktno u bolnicu gdje su obavili testove i vidjeli da moraju hitno operisati - prisjeća se Simanić.

Istakao je da nije ni bio svjestan da je ostao bez bubrega.

- Probudio sam se iz anestezije bez saznanja da sam ostao bez bubrega. Prvo sam izgubio dva i po litra krvi. Vidjeli su da moraju da me operišu, nisu ni razmatrali vađenje bubrega, samo su ga zašili. Ali, morali su uraditi i tu drugu operaciju i da odstrane bubreg - zaključio je Simanić.

Simanić je istakao da se osjeća odlično i da sada čeka samo odobrenje ljekara kako bi počeo trenirati i igrati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.