NOVA TITULA U VITRINAMA

Real slavio u El Klasiku: Musa predvodio "Kraljeve" do 29. trofeja u Kupu Kralja

Madriđani su u Malagi slavili protiv Barcelone i tako došli do ovog uspjeha poslije četiri godine

Džanan Musa. Platforma X

18.2.2024

Košarkaši madridskog Reala, za koji nastupa i bh. reprezentativac Džanan Musa, slavili su protiv Barcelone u finalu španskog Kupa Kralja rezultatom 96:85.

Najpoznatiji svjetski derbi, "El Klasiko", pružio je navijačim sve ono što su željeli vidjeti na ovako bitnoj utakmici, ali su na kraju "Kraljevi" uspjeli doći do 29. trofeja u Kupu Kralja. 

Susret koji se igrao u Malagi obilovao je sjajnim potezima na obje strane, a Madriđani su bili ti koji su bolje započeli meč, ali već do kraja prve četvrtine sve je bilo izjednačeno. 

Nije bilo mnogo promjena ni u drugoj dionici, a poslije mnogo smjena u vodstvu, na poluvrijeme se otišlo sa prednošću Barcelone (43:45) nakon što je srbijansko nisko krilo Nikola Kalinić pogodio trojku sa zvukom sirene.

Nije se mnogo mijenjalo u trećoj četvrtini - Real je držao prednost, Barcelona se vraćala. Uspjeli su se Kraljevi pred kraj odlijepiti na tri poena prednosti i tako trasirati put ka velikom trijumfu.

Daleko najvažniji momenti susreta viđeni su na samom startu posljednje dionice, kada je prvo Argentinac Gabrijel Dek (Deck), a onda i Francuz Geršon Jabusele (Guerschon Yabusele) pogodio trojku. 

Tada su otišli na devet poena prednosti i nisu dopustili Kataloncima da se približe i naprave nove probleme. 

Pokušavali su igrači Barcelone spustiti tu prednost, ali Vinsen Poirije (Vincet Poirier) je u ključnim trenucima pogađao i vodio svoju ekipu do važnog trijumfa. 

Džanan Musa je ovu utakmicu kao jedan od najefikasnijih  igrača, upisavši 15 poena, kojima je pridodao tri asistencije i  četiri skoka. 

Osim njega, još pet igrača bilo je dvocifreno, među kojima su Dek, Jabusele, Kampaco (Campazzo), Poirije i Hezonja. Argentinac Kampaco bio je najefikasniji sa 18. 

Najefikasniji kod Barcelone bio je Džabari Parker (Jabari) sa 19 poena, dok je češki dvojac Veseli - Satoranski pridodao 14, odnosno 12 ubačaja. 

Inače, Real je osvojio trofej u Kupu Kralja poslije četiri godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.