BIVŠI REPREZENTATIVAC BIH

Elmedin Kikanović o šansama protiv Francuske za "Avaz": Ako budemo u elementu, sve je moguće!

Ako uzmemo u obzir prednost domaćeg terena i atmosferu koju samo Mejdan može kreirati, možemo svašta očekivati, dodao je

Kikanović: Očekuje nas ozbiljan zadatak. FIBA

26.2.2024

Košarkaši Bosne i Hercegovine večeras od 19 sati igraju utakmicu protiv selekcije Francuske u sklopu kvalifikacija za Eurobasket. Poslije rezultatski ubjedljive pobjede nad Kiprom (99:66), mnogi su s pravom uzbuđeni, a dokaz tome je i rasporadani Mejdan u Tuzli.

O utiscima sa utakmice protiv Kipra i večerašnjem duelu govorio je za portal "Avaza" Elmedin Kikanović, jedan od najznačajanijih košarkaša u novijoj historiji selekcije Bosne i Hercegovine.

Utisci s Kipra

- Vidjelo se po rezultatu prve četvrtine da smo ušli malo opuštenije. Ne vjerujem da je neko podcijenjivanje u pitanju. Bilo je vidljivo i prije početka utakmice da je kvalitet na našoj strani. Naravno, niko neće pokloniti pobjedu, to se zna. Trebalo se dobro oznojiti kako bi se savladala bilo koja selekcija, iako Kipar ne pripada tom nivou, na kojem je naša reprezentacija i ostale iz naše grupe. Igrom slučaja, pošto su domaćini Eurobasketa, našli su se tu. 

Kažem, potrebno je uložiti napore da se pobijedi bilo koja selekcija, a pogotovo ako vidimo ostale rezultate ovih dana u kvalifikacijama. Mnogo je tu iznenađenja. Momci su odreagovali nakon prve četvrtine i pokazali ogromnu razliku u kvaliteti i to je na kraju dovelo do rezultata od 33 razlike. 

To je rezultat kojim možemo biti zadovoljni, iako su najgore te unaprijed upisane pobjede. Drago mi je i da je bilo raspoloženih momaka u ekipi i da je podignuta doza samopouzdanja pred meč sa Francuskom, koja će biti ozbiljniji i zahtjevniji protivnik –započeo je Kikanović za portal "Avaza".

Ključni detalji

Elmedin smatra da se mogu očekivati različiti ishodi u ovom susretu, naglasivši da će situacija na parketu mnogo ovisiti od Džanana Muse, ali i od raspoloženja ostalih saigrača.

- Mislim da se može svašta očekivati. Pogotovo ako uzmemo u obzir prednost domaćeg terena i atmosferu koju samo Mejdan može kreirati. Mnogo će ovisiti od raspoloženja naših nosilaca igre, prvenstveno od Džanana Muse. Vidio sam da će i Francuzi svoju odbranu bazirati na njemu i kako ga zaustaviti Džanana, svakako jednog od najboljih igrača Eurolige. 

Zavisit će i od ostalih, pošto vjerujem da će biti agresivni na Musi. Ostali igrači će se morati priključiti, i kroz napad i kroz odbranu. Vjerujem da će imati više prostora u napadu. Momci su kroz prvu utakmicu pokazali dobru formu. Žao mi je što nema Miralema Halilovića i Džona Robersona (John). Za ovu utakmicu će biti potrebna i dobra klupa, te više igrača u rotaciji. Francuzi su izuzetno dominantna ekipa. Pored tog košarkaškog kvaliteta, imaju taj fizički dio koji je zaista impozantan. 

Jedan je od najboljih u Evropi. Mislim da svega dva ili tri igrača ne igraju Euroligu. Albisi (Albicy) ili moj bivši saigrač Pol Lakomb (Paul Lacombe), ostalo su svi više-manje euroligaški nivo. Očekuje nas ozbiljan zadatak, koji će zahtijevati dosta potrošnje. 

Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu protiv njih. Ponavljam, domaći parket može mnogo toga donijeti, a naročito ako bi dobro započeli utakmicu. Mislim da bi tada tribine i navijači bili dodatno uključeni i podigli tu energiju igračima. Sve je moguće, ako budemo u elementu – kazao je Kikanović.

Glavni adut

Elmedin smatra da će atletska sposobnost Francuza predstavljati izazov, ali da imamo i mi svoje adute – prvenstveno strastvenu publiku u tuzlanskom Mejdanu.

- Njihova fizička sposbnost će zaista predstavljati izazov. Ako uzmemo igrače poput Lesora (Lessort) ili Poirijea (Poirer), to su igrači koji su u top pet fizički najdominantnijih igrača u Evropi. Čak su u vrhu i kada su bekovske pozicije u pitanju. Sa Halilovićem i Robersonom bismo imali dodatnu širinu i mogli bismo imati veću potrošnju i da ne kalkulišemo. Bit će to veliki izazov, ali da će motivacija biti na visokom nivou da se odmjeri snaga sa dobrim igračima. Time možemo nadoknaditi nedostatak fizičke sposobnosti. Moramo željeti pobjedu više od Francuza i da tako rezultat završi na našoj strani – naglasio je nekadašnji reprezentativac BiH.

Karijera u Libanu

Za kraj razgovora, dotakli smo se i Kikanovićevog puta na Bliskom istoku, koji svaki dan sve više briljira na parketima u Libanu. Nekadašnji košarkaš Monaka i berlinske Albe, otkrio nam je i da je uspio osvojiti prestižni turnir u Dubaiju, na kojem su pobijedili ekipu predvođenu legendarnim NBA košarkašem Dvajtom Hauardom (Dwight Howard).

- Ovo mi je treća sezona na Bliskom istoku. Nastupam u Al Rijadiju iz Bejruta u libanskom prvenstvu. Igramo FIBA Ligu zapadne Azije, po uzoru na FIBA Ligu prvaka. Dosta dobro guramo ove sezone. Prvi smo u oba takmičenja. Osvojili smo i prestižni turnir u Dubaiju, vrlo vjerovatno najjači na ovim prostorima, gdje smo pobijedili ekipu, koju je predvodio Dvajt Hauard. Zasad to dobro ide. Zadovoljan sam. Zbog selekcije Libana, koja je učestvovala na Mundobasketu, prisutna je i doza euforije što se tiče košarke. Ovdje je to sport broj jedan, čak i ispred fudbala, čime se mogu pohvaliti rijetke zemlje. Ugovor sa ovom ekipom me veže do kraja sezone, pa ću vidjeti nakon toga šta će se desiti sa eventualnim povratkom u Evropu. Sad me svi planovi vežu za Liban – poručio je Elmedin Kikanović za portal „Avaza“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.