KVALIFIKACIJE ZA EP 2025.

Skupo prodali kožu: "Zmajevi" poraženi od Francuske u grotlu Mejdana

Sredinom posljednje dionice su stigli na -3 (54:57), ali tada je Vensan Kole zvao tajm-aut i prekinuo seriju bh. tima

Džanan Musa - Avaz
BiH Francuska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+27
E. Ć.

26.2.2024

Košarkaši Bosne i Hercegovine su nakon velike borbe izgubili od Francuske u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine rezultatom 74:64.

"Zmajevi“ su nošeni fantastičnom podrškom sa tribina prepunog tuzlanskog Mejdana dugo parirali moćnom rivalu. U prvoj četvrtini su imali i prednost od šest poena, ali su Francuzi na krilima dvije trojke napravili preokret u samom finišu dionice.

Izabranici Adisa Bećiragića su bili odlični i u drugoj četvrtini, ali su Francuzi dobrom trećom dionicom "prelomili“ ovaj meč. 

Veliki problem za našu selekciju bili su lične greške igrača, pa je Bećiragiću dodatno bila skraćena rotacija.

Francuzi su kreirali 13:0 seriju do sredine treće četvrtine i to je bila razlika (13) koju su do kraja branili.

Na trenutak su se "Zmajevi" uspjeli vratiti. Sredinom posljednje dionice su stigli na -3 (54:57), ali tada je Vensan Kole (Vincent Collett) zvao tajm-aut i prekinuo seriju bh. tima. 

Bh. košarkašima nije pomogla ni fantastična atmosfera tuzlanskog Mejdana.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Geršon Jabusele (Guerschon Yabusele) s 16 poena. Vensan Pojrije (Vincent Poirier) je dodao 13, a Metju Strazel (Matthew) 11.

Kod BiH je prvo ime bio Džanan Musa s 15 ubačaja, jedan manje dodao je Kenan Kamenjaš, dok je susret s 13 poena završio Edin Atić.

BiH je nakon dva kola na polovičnom učinku. Ranije je pobijedila Kipar sa 99:66. S druge strane, Francuska je stopostotna, jer je prije naše selekcije savladala i Hrvatsku (73:61).

Naredne utakmice "Zmajeva" su u novembru. Prvo ćemo 21. tog mjeseca gostovati Hrvatskoj, a onda ćemo istu selekciju dočekati tri dana kasnije.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.