SVJEDOČENJE HISTORIJI

Lebron Džejms postao prvi igrač koji je upisao 40.000 poena

Ovaj uspjeh ipak zasjenio je poraz od Denvera na domaćem parketu

Koš za historiju. AP Photo/Mark J. Terrill

3.3.2024

Jedan do najboljih košarkaša današnjice Lebron Džejms (James) u porazu njegovih Los Anđeles Lejkersa od Denver Nagetsa (114:124) došao je 40.000 poena u karijeri.

Lebron je, nakon što je prošle sezone postao najbolji strijelac NBA lige u historiji, uspio dodatno pomaći ljestvicu kada je u pitanju ova statistička kategorija.

U reprizi prošlogodišnjeg finala Zapadne konferencije, zvijezda Lejkersa je upisala 26 poena, a usput je i asistirao devet puta. Ipak, do pobjede nije mogao jer su njegovi saigrači zakazali, a prije svega Entoni Dejvis (Anthony Davis) koji je zabilježio tek 17 ubačaja.

S druge strane, dočekali su ih vrlo raspoloženi Nikola Jokić i saigrači. Srbijanski centar je utakmicu završio sa 35 poena i deset skokova, dok su Majkl Porter Džunior (Michael Porter Jr.) i Džamal Marej (Jamal Murray) upisali 25, odnosno 24 koša.

Ne treba ni spominjati koliko je ovo značajan uspjeh u Džejmsovoj karijeri, te da je prvi kojem je to pošlo za rukom. Statistički podatak koji možda i najbolje opisuje njegov uspjeh je da bi igrač za 40.000 postignutih poena, u prosjeku trebao igrati 20 sezone, bez da propusti ijednu od 82 utakmice i da bilježi 24.4 poena u prosjeku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.