ZBOG IZJAVA O JOKIĆU

Bivši reprezentativac Srbije odgovorio Kukoču: "Tonija je opalio ego, sad će ga javnost pojesti"

Legendarni hrvatski košarkaš je kazao da Jokić još nije na nivou Vlade Divca ili Dine Rađe

Duško Savanović i Toni Kukoč. Dušan Milenković/ATAImages/Pixsell

N. H.

3.4.2024

Bivši reprezentativac Srbije Duško Savanović prokomentarisao je izjavu Tonija Kukoča, koji je kazao da Jokić još nije na nivou Vlade Divca ili Dine Rađe. 

- Možda će biti, ali još nije. Jokić, unatoč statistici, nije na poziciji centra na nivou Dine Rađe ili Vlade Divca. Divac je prije 30 godina iznenadio Ameriku načinom vođenja lopte sa svojom visinom. Rađa je mogao uhvatiti loptu pod košem i stići na drugu stranu zabiti koš. Ko se sjeća Sabonisa, zna kako je on dominirao kao centar. Šteta što su ga Ahilove tetive toliko mučile. Jokić je puno napredovao i može još dosta unaprijediti igru - rekao je Kukoč ranije za "Sportski žurnal".

Savanović se sada osvrnuo na te izjave.

- Taština, ego su jako snažni, a Kukoča su sada opalili. Ta izjava je prenesena tako da ispadne kako Jokić nije bolji od Divca i Rađe, i to nije istina, ali istina je malo mekša. Kukoču on nije najbolji s ovih prostora, imajući vjerovatno u vidu samog sebe. Samo je Kukoču bilo glupo da kaže u kameru: "Ja sam taj koji sam bolji od njega!" Šta je faktor najboljih? Kukoč je uz Džordana (Jordan) i Bulse bio dio legendarne generacije i on je neprikosnoven što se toga tiče. Ako pogledamo statističke parametre ko pomiče granice igre, to je Jokić.

Utjecaj na igru samu koliko se košarka mijenja u posljednjih 25 godina, najveća dva utjecaja po pravilima do 2010. Imao je Šek, da je unio pravila igre drugačija, od 2010. do 2020. Pojavom Stefa Karija, koji je pomaknuo totalno drugu vrstu igre, šutira iz igre kao da šutira slobodna bacanja, pomaknuo je koncept igre. Izravan utjecaj igrača na igru, mislim da i Jokić spada među te igrače. Što je parametar za najboljeg: titula ili kvaliteta igre? Malo Kukoča radi ego, dali su mu šansu, pitali ga. Sad će ga će malo javnost pojesti i treba malo, da ne bude dosadno - kazao je Savanović u svojoj emisiji "Triple-double sa Savanom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.