ČUDAN RASPLET EUROLIGE

Ovo mora da boli: Partizan, vjerovali ili ne, mora navijati za Zvezdu

Sudbina se poigrala s „crno-bijelima“ još jednom ove sezone

Sa posljednjeg Vječitog derbija. KK Partizan

6.4.2024

Najelitnije evropsko takmičenje u košarci, Euroliga, ulazi u svoju posljednju sedmicu regularne sezone. Rezultati iz prethodnog kola sigurno da su prouzrokovali mnogo glavobolja, a najviše navijačima beogradskog Partizana.

Naime, „crno-bijeli“ su nekoliko puta ove sezone nesretno izgubili, ali su u pretposljednjem kolu uspjeli savladati berlinsku Albu i zadržati šanse da izbore plej-in (format razigravanja prisvojen iz NBA lige od ove sezone).

Nesretne okolnosti

Međutim, sreća ni ovaj put nije bila u potpunosti na njihovoj strani, pošto dvije ekipe koje se nalaze na 9. i 10. poziciji, posljednjim koje vode u razigravanje, su ostvarile nevjerovatne pobjede.

Baskonija je veoma loše započela sezonu, ali sve se promijenilo kada je ekipu napustio trener Đoan Penjaroja (Joan Penarroya), a u Vitoriju stigao Duško Ivanović, koji je prethodno bio otpušten iz Crvene zvezde. Vrijedi napomenuti da je s njim stigao kao pomoćni trener i jedan od najboljih bh. košarkaša u historiji – Mirza Teletović.

Španska ekipa je nakon toga doživjela preporod sezone i sve je kulminiralo sinoćnjom pobjedom nad madridskim Realom, našeg Džanana Muse i tako su uspjeli osigurati svoj mjesto u razigravanju.

Druga ekipa koja je trebala da izgubi kako bi crno-bijeli imali sve u svojim rukama, Anadolu Efes, mučila se tokom čitave sezone, igrali su toplo-hladno.

Mada je to bilo i očekivano s obzirom da su ih napustili trener (Ergin Ataman) i najbolji igrač (Vasilije Micić).

Ipak, kad se lomilo ostvarili su veličanstvenu pobjedu nad gradskim rivalom Fenerbahčeom i tako ostavili sve otvoreno za kraj.

Rasplet situacije

Sada cijela sezona dva kluba staje u posljednje kolo. Partizan mora pobijediti neugodnu Valensiju na domaćem parketu kako bi ostali u igri za plasman, ali im se mora poklopiti i rezultat Efesa.

Efes mora izgubiti, ni manje ni više, od Crvene zvezde, gradskog rivala Partizana. Zvezda ima mnogo problema, a teško je i očekivati da će pobijediti tursku ekipu u njihovoj areni „Sinan Erdem“.

Dešavala su se i veća čuda na košarkaškim parketima, ali sigurno je da navijači Partizana nisu vjerovali da će ikad morati navijati za svoje „crveno-bijele“ rivale.

Hoće li Zvezda odigrati za Partizan, ostaje da vidimo. Svakako će biti interesantno u oba slučaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.