NOGOMET

Nakon velike drame: Manchester United i Ajax u finalu Evropske lige

Al. Ti.

11.5.2017

U finalu Evropske lige u Štokholmu 24. maja igrat će Manchester United i Ajax. 

Tim Josea Mourinha večeras je samo potvrdio ono što se desilo prije sedam dana i pored remija sa Celtom (1-1) otišao u finale. 

U prilično izjednačenoj utakmici u kojoj je Celta tražila što brži pogodak, United je držao stvari pod kontrolom i čekao svoju priliku iz kontri i polukontri.

Jedna takva došla je u 17. minuti kada je nakon ubačaja Rashforda najviši u skoku bio Fellaini koji pogađa za 1:0. 

Nakon toga gledali smo nešto bolju utakmicu. Celta je uzvratila u 40. minuti, ali udarac Sista odlazi preko gola.

U drugom poluvremenu gledali smo sličan fudbal kao u prvom dijelu. Prva šansa desila se u 49. minuti kada je šut Mkhtariyana odlično odbranio Alvarez. 

Uzvratila je Celta preko Aspasa, ali njegov šut odlično brani Romero. Mogao je United do ubjedljive pobjede da je Rashford pokazao više koncentriranosti, ali u nekoliko navrata nije uspio savladati sjajnog Alvareza.

Celta je mogla kazniti ove promašaje, ali Guidetti je u 75. minuti šutirao glavom pored gola. Veliku nadu za goste iz Viga donio je Roncaglia koji je golom u 85. minuti izjednačio rezultat na 1:1. 

Ipak do kraja Celta nije smogla snage do potpunog preokreta te je United potpuno zasluženo otišao u finale Evropske lige.

Treba naglasiti kako su obje utakmice završile susret sa 10 igrača, jer je Bailly u Unitedu i Roncaglia iz Celte zaradili crveni karton zbog međusobnog koškanja.

U drugoj utakmici večerašnjeg programa ekipa Lyona je pobijedila u sjajnoj utakmici Ajax rezultatom 3:1, ali i pored toga francuski tim nije se uspio plasirati u finale Evropske lige. 

Odlučujući trenutak na utakmici desio se u 27. minuti kada je Dolberg doveo Ajax u vodstvo od 1:0.

Nakon toga uslijedili su napadi Lyona. Promašivao je Lacazette. Ipak napadač reprezentacije se iskupio u finišu prvog dijela.

Prvo je Lacazzette sa bijele tačke izjednačio rezultat na 1:1, a samo minut kasnije i nakon asistencije Fekira donio vodstvo Lavovima.

U drugom poluvremenu gledali smo potpunu dominaciju domaćeg tima. Ipak dramu u toj utakmici donio je Ghezzal u 81. minuti susreta, koji je pogodio za 3:1.

Ipak do kraja utakmice nije bilo promjena i ostalo je na kraju 3:1 za Lyon, što nije bilo dovoljno da se Lavovi plasiraju u finale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.