NOGOMET

Asmir Begović za „Dnevni avaz“: Snagu mi daje dječiji zagrljaj na kraju dana

Begović s našim izvještačem: Autoritet i vrhunski golman

Piše: Adis MIZDRAK

30.8.2017

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" sa Kipra)


Na golu djeluje poput pravog gorostasa. Nije jednostavno naći se u njegovoj blizini kada se ispred vas pojavi gorostas od 199 centimetara.  

Autoritet i vrhunski golman, a unutra dobra duša, koja se istopi kada mu se oko vrata nađu ruke njegove kćerkice. Asmir Begović, golman engleskog Bornmuta, na pripremama ne ispušta telefon iz ruku, porodica je njemu na prvom mjestu i svaki slobodan trenutak lista po galeriji gledajući slike njemu dragih osoba.

Bez potcjenjivanja

- Nakon napornih obaveza, priprema, treninga ne postoji ništa ljepše i draže nego kada me zagrle kćerke kada dođem kući. Nema ništa ljepše nego kada pred spavanje kćerkici čitam bajke. To me opušta i daje mi snagu da budem još bolji i bolji – kazao je Begović.

Obaveza ima napretek, pa ga tako nema često u rodnom Trebinju, međutim, putem medija prati sva dešavanja u voljenoj zemlji.

- Prikovan sam za internet, pratim sva dešavanja u BiH. Trenutno nemam previše vremena, ali čim budem slobodan, dolazim u Trebinje – kazao je Begović.

Potom smo skrenuli razgovor na sutrašnju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Kipra. On smatra da smo favoriti, ali da to trebamo opravdati na terenu.

- Nikako Kiprane ne smijemo potcijeniti. Svi znamo šta nam se dogodilo u prošlim kvalifikacijama. Ne smijemo ni sekundu biti dekoncentrirani i moramo svih 90 minuta davati maksimum od sebe. Ukoliko budemo takvi, mislim da pobjeda ne bi trebala doći u pitanje – kazao je Begović.


Naredni meč

Četiri pobjede treba nam iz isto toliko susreta mislimo li se boriti za plasman na Mundijal. 

- Idemo iz utakmice u utakmicu. Hajde da pobijedimo Kipar, pa ćemo pričati o narednoj utakmici. Svi znamo da nam trebaju četiri pobjede, ali mi, igrači, tako ne razmišljamo. Maksimalno smo koncentrirani na susret u Nikoziji – zaključio je Begović.

Boli me što narod u BiH loše živi

Mada živi daleko od domovine, Asmira posebno boli teška situacija u kojoj žive bh. građani.

- Vidim da narod u BiH loše živi. To me jako boli i pogađa. Hvala Bogu, ja sam u dobroj situaciji i uvijek sam spreman pomoći našoj zemlji na bilo koji način – kazao je Begović.

Bravo, košarkaši!

Osim nogometa najveća ljubav Begovića je košarka. Bh. golman ponosan je na uspjeh koji su naši košarkaši nedavno napravili kada su se plasirali u kvalifikacije.

- Pratim sve nastupe naših sportista. Nije bitno da li je to nogomet, košarka ili neki drugi sport. Iz srca navijam za BiH. Velika je stvar ono što su napravili naši košarkaši i od srca im čestitam. Eh kad bismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo i oni i mi – kazao je Begović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.