NOGOMET

Srečko Katanec: Najdraže su mi kritike koje dobijem od šefa Osima

Katanec: Vidimo se u Rusiji

A. MIZDRAK

9.9.2017

Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u oktobru očekuje odlučujućih 180 minuta borbe za plasman u baraž. „Zmajevi“ najprije 7. oktobra na Grbavici dočekuju Belgiju, a potom tri dana poslije gostujemo u Estoniji. Računica je jasna – ukoliko želimo vidjeti baraž, potrebne su nam obje pobjede. Selektoru BiH Mehmedu Baždareviću trenutno je najteže.

Ogromno breme je na njegovim plećima. Težinu i neizvjesnost puta koji očekuje Mešu ka baražu možda najbolje razumije Srečko Katanec, selektor nogometne reprezentacije Slovenije. I on je u sličnoj situaciji kao i Meša, predstoji mu borba za drugo mjesto grupe F i nalazi se na udaru medija u svojoj zemlji.

Nekad i sad

- Uvijek smo mi, selektori, krivi. Ko će drugi biti kriv? Potpuno razumijem Mešu i znam tačno kako mu je. Ali, u ovo moderno vrijeme negativa je prije pozitive. Nalazim se na udaru kritika i ako odvedem Sloveniju na Mundijal u Rusiji naredne godine, bilo bi isto, nemilosrdno bi me napadali – kazao je za „Dnevni avaz“ Katanec.

A da bi došao do baraža, Katanec u narednom kolu mora pobijediti Englesku u gostima.

- Ja vjerujem, uvijek sam optimista. Svaka utakmica počinje rezultatom 0:0 i sve je otvoreno. Mnogo je tu faktora, svašta se može desiti, mogu vam svirati penal, mogu vas oštetiti, ali ja sam optimista – kazao je Katanec. 

U proteklom kolu kvalifikacija Slovenci su savladali Litvance (4:0), a Kataneca je posebno obradovala jedna SMS poruka.

Kada sam nakon utakmice došao kući u mnogobrojnim porukama stajala je i ona od mog šefa Ivice Osima. Sutradan smo se čuli i pričali sat. Inače, najdraže su mi Osimove kritike. Pričali smo o nekadašnjem nogometu i ovom današnjem. Mnogo sam od njega naučio i to mi je posebno drago. Uvijek ga volim slušati, on je profesor života – kazao je Katanec. 

I BiH će biti na teškom ispitu. Svjetska velesila Belgija stiže na Grbavicu.

- Nadajte se da Belgijanci neće igrati punom snagom, s obzirom na to da su osigurali plasman na Mundijal. U suprotnom, kada su kompletni, onda mogu dobiti svaku reprezentaciju na svijetu, pa i BiH. Vaša selekcija je sasvim solidna i morate vjerovati. I vi također meč protiv Belgije počinjete od rezultata 0:0 i sve je otvoreno i moguće. Jedna lopta u 90. minuti može donijeti tri boda – kazao je Katanec. 

Upitali smo Kataneca bi li bila šteta da Mundijal u Rusiji prođe bez Edina Džeke.

Jedan pravac

- Ne bi bila šteta. Sve se to dešava s razlogom. Ako si zaslužio da ideš na SP, ići ćeš, ako nisi, onda tamo nećeš biti. Mi samo gledamo jedan pravac. Kod nas mediji sve analiziraju kroz to jesmo li se plasirali na Mundijal. Morate shvatiti da igrači nisu kompjuteri, nekada se i oni umore i nisu u formi. A svaki selektor priželjkuje sreću i moli Boga da igrači budu u formi kada su reprezentativna okupljanja. U suprotnom, kada ti dođu ključni igrači van forme, selektor je nemoćan – kazao je Katanec.

Ipak, kada se sve sabere i oduzme, Katanec vjeruje da će se i Slovenija i BiH u konačnici plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

- Zašto da ne. Vidimo se u Rusiji. Sve dok ima šanse, ja vjerujem. Nogomet je jedini sport u kojem favorit ne mora uvijek pobijediti – zaključio je Katanec.

Dolazi na ćevape

Srečko Katanec je osamdesetih godina prošlog stoljeća vojsku služio u Sarajevu. Legendarni Slovenac je jako vezan za grad podno Trebevića.

- Volim Sarajevo. Kad god imam vremena, dođem sa zadovoljstvom. Nisam bio protekle dvije godine, ali namjeravam uskoro svratiti u Sarajevo i pojesti čuvene ćevape na čaršiji – kazao je Katanec. 

Sreća u žrijebu

Slovenski Maribor je nedavno napravio veliki uspjeh i plasirao se u grupnu fazu Lige prvaka. Katanec smatra da su „Viole“ bile miljenici sreće. 

- Sada je dosta lakše doći do grupne faze ekipama koje dolaze iz manjih zemalja. Prije je bio drugačiji sistem. Šta si mogao kada ti u pretkolu dođe četvrtoplasirana ekipa iz Njemačke ili Engleske. Šta je tajna uspjeha Maribora? Moraš imati kvalitet, moraš imati u određenom trenutku sreće kod žrijeba i važno je da budeš miljenik sreće u određenom trenutku u važnim utakmicama. Nije komplicirano – kazao je Katanec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.