NOGOMET

Karačić za Avaz.ba: Kada se vratiš kući bez poraza, sve je mnogo lakše

Piše: A. SOKOLOVIĆ

15.9.2017

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je u prijateljskom meču u Sofiji pobijedila Bugarsku sa 2:0. Naši nogometaši su na taj način putovanje u Bugarsku zaokružili kao pun pogodak, s obzirom na to da su u utorak u prvom prijateljskom susretu ove dvije selekcije odigrale 4:4. 

Na putu iz Bugarske prema BiH razgovarali smo sa selektorom U-19 selekcije BiH Tonijem Karačićem, koji je za naš portal sumirao gostovanje i mini-turneju u Sofiji.


Najbolja analiza

- Umora ima, ali kada se vratiš kući bez poraza, sve je mnogo lakše. Objektivno i prva utakmica koju smo završili 4:4 je pokazala dosta toga, ali smo u drugoj bili na visini zadatka. Na osnovu ove dvije utakmice napravit ćemo najbolju analizu, ali će nam one dati i smjernice šta nam je raditi u selektivnom procesu i modeliranju igre – priča Karačić.

Ova sadašnja juniorska reprezentacija BiH je sastavljena od U-17 selekcije, koja je bila na posljednjem Evropskom prvenstvu.

- Ima igrača koji su potvrdili progresiju u svom radu, ali ima i igrača koji to nisu. Sada je pitanje da li su stagnirali ili su dostigli neki svoj limit. Obje utakmice iskoristili smo maksimalno kvalitetno, a dobili smo i selekciju koja igra značajnu ulogu u evropskom nogometu – kaže Karačić.


S utakmice u Bugarskoj. S utakmice u Bugarskoj

Na naše pitanje koji su se igrači istakli, te koji su stagnirali u svom radu, Karačić je “spustio lopticu”.

- Ne volim davati imena igrača, teren je meni jedino mjerilo. Teško je da odredim kvalitet igrača na osnovu jedne utakmice i ne trebamo sada govoriti o imenima, jer svi koji su bili u Sofiji, to moraju potvrditi u narednim utakmicama. Moj posao je da selektiram one najkvalitetnije, da ih okupimo, omogućimo pripreme. Na njima je da oni potvrde kvalitet, kako u klubovima u kojima igraju, tako na reprezentativnom planu.

Razgovor sa Pilavom i Bakovićem 

Selektor Karačić ima u planu i novo okupljanje. 

- Imat ću razgovor s direktorom Elmirom Pilavom i generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem, gdje ću razgovorati s njima da osiguramo još nekoliko test-utakmica koje bi nam dobro došle da bismo se što kvalitetnije pripremlili za kvalifikacije koje počinju 8. novembra – kazao je Karačić za Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.