NOGOMET

Ivica Olić, proslavljeni hrvatski nogometaš, za “Dnevni avaz”: Džekine golove gledat ćemo i za 30 godina na TV špicama

Olić: Trenutno radi kao pomoćnik selektora Hrvatske Dalića

Razgovarao: Adis MIZDRAK

3.11.2017

Za njega nije postojala izgubljena lopta. Igrao je svaki meč kao da je posljednji. Bio je primjer kako treba izgledati jedan uzorni sportista. No, biološki sat učinio je svoje pa je tako ovog ljeta i legendarni hrvatski nogometaš Ivica Olić (38), koji je igrao dva finala Lige prvaka u dresu Bajerna, nakon 20 godina impresivne karijere, odlučio zauvijek napustiti travnate terene i otići u zasluženu penziju.  

Ipak, Slavonac bez nogometa nije mogao pa je nedavno imenovan za prvog zamjenika selektora hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića. Bivši nogometaš minhenskog Bajerna, HSV-a, Herte, moskovskog CSKA... rado se javio na naš poziv i govorio o Edinu Džeki, Vedadu Ibišević, Elviru Rahimiću, Emiru Spahiću... s kojima je privatno u sjajnim odnosima. Najprije se dotakao svog novog posla.


Elan i zajedništvo

- Nedavno sam otišao u penziju. Bilo mi je teško privići se na dan bez treninga. Ipak, uslijedio je poziv da budem pomoćnik selektora u selekciji Hrvatske i naravno da sam bez razmišljanja prihvatio. Nisam se dvoumio ni sekunde. Poznajem dosta tih igrača, s većinom sam i igrao. Svi želimo samo jedno – biti uspješniji u baražu od Grčke i otići na Mundijal. 

Kontaktirali ste i Mehmeda Baždarevića za savjet?

- Čuo sam se sa Mešom. Izašao nam je ususret i ovom prilikom mu zahvaljujem. Dao nam je dosta korisnih savjeta, upozorio nas je na prvljavu igru Grčke. Rekao je da igraju čvrsto i uvijek na granici fer-pleja. Pričao sam i sa selektorom Belgije Robertom Martinezom. Savjeti su nam od velike koristi.

Kada smo već kod Meše, kao njegovi nasljednici na klupi BiH spominju se Robert Prosinečki, Meho Kodro i Amar Osim. Ko bi bio idealno rješenje?

- Sva trojica su vrhunski i iskusni treneri. Imaju renome i adekvatno znanje. Ko god bude od njih, mislim da će biti dobro rješenje.

Vi imate šansu da preko baraža odete na Mundijal, mi ćemo, nažalost, pored TV prijemnika posmatrati Mundijal.

- Kvalitet koji ima vaša selekcija je neupitan. No, igrače je napustio elan, svi su oni stariji tri-četiri godine u odnosu na 2014., kada ste igrali na Mundijalu. Gdje je nestalo ono zajedništvo koje vas je krasilo? Kako god, mislim da ste nesretno ostali bez drugog mjesta, primili ste gol u posljednoj sekundi protiv Grčke i to je presudilo.

Vedad Ibišević je najavio povlačenje iz reprezentacije. Mislite li da će do toga doći?

- Vedo je divan momak. Ta odluka je samo njegova. On najbolje poznaje svoje tijelo, mada mislim da on sa 33 godine još može igrati. No, ako odluči da je kraj, treba to cijeniti. Tolike godine je davao sve od sebe za vašu selekciju. Ako se povuče, bila bi to velika šteta. Ovako, ostaje nam nada da ćemo ga još gledati.

Živite u Hamburgu, nedavno je Sejad Salihović potpisao za HSV.

- Drago mi je što se Salihović vratio u Bundesligu. Baš planiram da ovih dana skoknem do trening-centra HSV-a da se pozdravim sa Salihovićem. Želim mu sreću, a HSV-u da što prije krene ka vrhu, gdje i pripada.

U HSV-u ste dijelili svlačionicu i s Emirom Spahićem. Mnogi smatraju da ćemo u budućnosti teško pronaći stopera kakav je bio Emir.

- Bogami, teško. Onakvi se igrači rijetko rađaju. On je rođeni lider, a takvih je malo u današnjem nogometu. Nikad neću zaboraviti kad je potpisao za HSV. Kao novi igrač, ušao je u svlačionicu i doslovno za pet minuta svima nam je postao vođa i lider. To ili imaš ili nemaš. On nikad nije kukao, igrao je povrijeđen, ginuo je na svakoj utakmici do posljednje sekunde. Mrzio je poraz i sve one za koje bi procijenio da se nisu dovoljno zalagali da izbjegnu poraz.

U sjajnim ste odnosima i s bh. kapitenom Edinom Džekom.

- Vrhunski je sportista i čovjek. Nevjerovatno je šta taj čovjek znači za Romu. Pa sve se vrti oko njega. Još mi je u glavi gol koji je nadavno postigao Čelziju. Ono je remek-djelo. Onaj ćemo gol gledati i za trideset godina na špicama i diviti se. Svima je pokazao ko je i šta može.


Olić i Spahić u dresu HSV-a: Emir je ginuo za svaku loptu

Velika stvar

Od 2009. do 2013. godine nastupali ste za Bajern. Kako komentirate nedavno imenovanje Hasana Salihamidžića za sportskog direktora bavarskog diva?

- Vjerujte, kada sam pročitao tu vijest, nisam vjerovao. Znate li šta to znači? Morao sam se spremiti i otići u Minhen kako bih se uživo uvjerio da je Hasan, zaista, novi sportski direktor. To je kod Nijemaca velika čast i privilegija. Braco je pobijedio tolike legende koje su ponikle u Bajernu. Imao je nesreću da mu je na početku mandata negativna atmosfera bila u klubu oko trenera Karla Ančelotija (Carlo Ancelotti), ali sada je sve uredu. Stres je izbačen dolaskom Jupa Hejnkesa (Jupp Heynckes) i Bajern ulazi u svoju seriju. Ovo je velika stvar za Bosnu i Hercegovinu.


Rahimić je kralj Moskve

Poznajete se s većinom bh. nogometaša, ali ste u najboljim odnosima s Elvirom Rahimićem, s kojim ste dijelili svlačionicu u moskovoskom CSKA od 2003. do 2009.

- Ma Elvir je kralj Moskve. Nikad neću zaboraviti moj dolazak u CSKA. On me je prihvatio kao najrođenijeg brata, pomagao mi je, davao mi savjete, bio mi prevodilac. Za uspjeh u karijeri mnogo dugujem njemu i on će zauvijek biti moj prijatelj. Nevjerovatno je koliko tog čovjeka cijene u CSKA. Sjećam se da mi je jednom pričao da će se vratiti u BiH da živi, a ja sam mu rekao: “Ti ćeš kosti ostaviti u Moskvi”, i eto, on je još u Moskvi.

Jedva čeka da posjeti Sarajevo

Ivica Olić s nestrpljenjem čeka slobodno vrijeme kako bi posjetio Sarajevo.

- Izuzetno sam vezan za BiH. Moj menadžer iz igračkih dana je Bosanac Nermin Čengić. Bio sam nekoliko puta u Sarajevu, ali svaki put nekako navrat-nanos. Sada sam u penziji i, čim ugrabim nekoliko dana, eto me na ćevape – kazao je Olić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.