NOGOMET

Ibro Zukanović, stručnjak koji je prvi pozvao Ibiševića u reprezentaciju: U Sent Luisu sam odmah vidio da je dragulj

Zukanović: Ostavio je dubok trag

Piše: M. T.

27.11.2017

Ako ćemo tražiti trenere koji snose zasluge za dolazak Vedada Ibiševića u našu reprezentaciju, onda bi prvi na spisku bio Ibro Zukanović, selektor koji je potpisao prvi poziv Vedi za naš državni tim. 

Zukanović je prije petnaestak godina dobio signal od naših ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država da u Sent Luisu igra veliki talent kojeg vrijedi pogledati. Nije trebalo mnogo vremena da se Zukanović zaputi u SAD.

- Otišao sam u Sent Luis na poziv Asocijacije Bosanaca i Hercegovaca u Sjevernoj Americi. Pratio sam jednu Ibiševićevu utakmicu, bio sam na treninzima njegovog tima i razgovarao s njegovim trenerima. Odmah se vidjelo da se radi o dragulju i rekao sam mu da ću mu poslati poziv za mladu reprezentaciju, što sam i učinio uoči prijateljske utakmice sa Makedonijom u Prilepu – prisjeća se Zukanović u razgovoru za naš list.

Vedo tada nije bio strijelac, ali jeste za nekoliko mjeseci, u duelu sa Slovencima u Orašju.

- U Prilepu je pokazao dovoljno da ga ponovo pozovem, a nakon nastupa u Sloveniji, javnost je bila složna da se radi o igrači pred kojim je velika budućnost – rekao je Zukanović, koji je dodao da će Ibiševića pamtiti kao jednog od najvećih koji su ikada igrali za BiH.

- Nema sumnje da je ostavio dubok trag u reprezentaciji. Na nekoliko utakmica je bio heroj i igrač odluke. Mislim da je svojim odnosom i prema reprezentaciji i prema ostalim igračima dao neizmjeran doprinos. Njegovo ime ostat će istaknuto u historiji našeg fudbala. To je klasni golgeter koji se rijetko rađa – kaže Zukanović, koji je imao i zasluge što je Vedo, nakon debija za BiH, potpisao za Pari Sen Žermen.

Problemi zbog poziva Vedi 

Pozivanje Ibiševića imalo je, kako kaže Zukanović, i mračniju stranu.

- U to vrijeme, u Nogometnom savezu BiH spočitavali su mi zašto dovodim igrača iz Amerike, u kojoj fudbal nije toliko razvijen kao u Evropi. A, osim toga, na toj poziciji morao se forsirati Petar Jelić. No, i pored svih problema, odlučio sam slušati svoj instinkt i nisam pogriješio – kaže Zukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.