NOGOMET

Peru nakon 36 godina ponovo na Mundijalu

AFP

S.Me.

16.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Južnoamerički predstavnik u dodatnim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, selekcija Perua posljednji je učesnik najveće fudbalske smotre na svijetu.

Peruanci su u dodatnim kvalifikacijama bili bolji od Novog Zelanda. U prvom susretu utakmica je završena bez golova, a Peru je u revanšu, na domaćem terenu slavio 2:0.

Ovo je peti put da se selekcija Peru plasira na Svjetsko prvenstvo a zadnji put su bili davne 1982. godine u Španiji.

Utakmica je odigrata na stadionu "Estadio Nacional" u Limi, gdje su domaći navijači ispunili stadion do posljednjeg mjesta i nisu zažalili što su došli jer su prisustvovali historijskom činu.

Domaćini su svoje golove raspodjedili u oba poluvremena, dakle po jedan u svakome poluvremenu. 

Prvo poluvrijeme domaćini su bili znatno bolji tim. Peruanci su odlučili da se nako 36 godina ponovo nađu na velikoj nogometnoj smotri. Otvorili su vrlo samouvjereno utakmicu i gostima nisu dozvolili skoro nikakvu šansu da ugrozi njihov plasman u Rusiju.

Prvi gol za Peru postigao je Džeferson Farfan (Jefferson Farfan) u 28. minuti. Sa rezultatom od 1:0 otišlo se na poluvrijeme utakmice.

Drugo poluvrijeme Peruanci su igrali sigurnije i Novi Zeland je i donekle bio u utakmici ali sve do 65. minute kada su domaćini postigli i drugi gol preko Kristiana Ramosa (Cristiano Ramos). Tada je već bilo jasno da domaćini mogu početi sa slavljem jer su Novozelanđani izgubili svaku nadu da mogu učiniti nešto više u ovome dvoboju.

Veliko slavlje domaćih navijača i igrača je moglo da počne nakon posljednjeg sudijskog zvižduka i plasmana na Svijetsko prvenstvo u Rusiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.