NOGOMET

Prvi bh. nogometaš u Indiji: Zemlja i ljudi su sjajni, nadam se nastavku golgeterske serije

Turković: Spreman za novi izazov u karijeri

Piše: N. Kr.

22.12.2017

Bogata internacionalna karijera 28-godišnjeg bh. napadača Nede Turkovića nastavljena je nakon novog angažmana za indijsku Neroku. Nekoliko dana nakon potpisa za ovaj klub, Turković je za portal Avaz.ba objasnio kako je došlo do potpisa ugovora te je govorio o svojoj dosadašnjoj karijeri.

Ponuda vrijedna čekanja


Nakon posljednjeg angažmana u Sloveniji, Turković je pola godine čekao pravu ponudu koju je dobio iz Indije. Bh. napadač kaže da je bilo raznih ponuda iz regiona i drugih azijskih zemalja, ali se on odlučio za ovu.

- U Neroku samo trebao doći još u ljetnom prijelaznom roku, ali sam tada otišao u Libanon. Kada sam se vratio, ostao sam u kontaktu sa ljudima iz kluba, a unatoč ponudama iz BiH i Srbije, nisam želio potpisati ugovore s tim ekipama. Čekao sam i dočekao pravu ponudu iz Azije - rekao je prvi bh. nogometaš u Indiji.

Indijska liga je posljednjih godina u velikom rastu, tu su igrala i imena poput Del Pjera (Piero), Berbatova, Anelke... Dvadesetosmogodišnji napadač rekao je da je upoznat sa kvalitetom lige.

- Indijska liga jača je iz godine u godinu. Ulaže se dosta novca, a tu je i sve veći broj stranih igrača. Naredne sezone spajaju se privatna i nacionalna liga te smatram da će dogodine prvenstvo biti još bolje i interesantnije - dodao je.

Turković očekuje nastavak golgeterske serije

Velika očekivanja

S obzirom na to da se radi o hiljadama kilometara udaljenoj zemlji i drugačijoj kulturi od one u Evropi i kod nas, upitali smo Turkovića kako se snašao, a on je kazao da je prezadovoljan.

- Otkako sam došao, konstantno putujem. Sistem ove lige je interesantan, igraju se po tri-četiri utakmice na strani, pa onda tri-četiri kod kuće. Za sada sam prezadovoljan, još uvijek upoznajem grad, ljude i kulturu. Indijci su zaista dobri ljudi, a rukovodstvo kluba čini sve kako bi bio zadovoljan - kazao je Turković.

U prošlom angažmanu u slovenskim Brežicama, Turković je bio u odličnoj golgeterskoj formi. Postigao je devet golova u deset susreta, a poručio je da želi tako nastaviti i u Neroki.

- U Sloveniji sam imao uspješnu polusezonu i upravo sam to i želio. Vratio sam se u ritam nakon Olimpika i Želje. Ovdje su očekivanja zaista velika, a to je da pokušam s timom osvojiti ligu, dok na ličnom planu ne bih imao ništa protiv da se nastavi niz koji sam imao u Brežicama - rekao je.

Počinje Željina dominacija

Veliki trag u Turkovićevoj karijeri ostavio je Željezničar. Osim što je bio igrač kluba sa Grbavice, on je i njihov veliki navijač.

- Redovno pratim sve Željine utakmice i sretan sam što je Željo konačno na mjestu koje i zaslužuje. Treba odati priznanje treneru Adžemu i upravi na urađenom poslu. Nadam se da će Željezničar osvojiti trofej ove sezone i da kreće era dominacije - zaključio je.

Egzotične zemlje

Indija je nova zemlja u nogometnom CV-ju Nede Turkovića, a prije toga igrao je u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Crnoj Gori i Sloveniji. Ipak, on nije jedini igrač iz Premijer lige koji je svoju nogometnu sreću odlučio potražiti u egzotičnim zemljama daleke Azije.

Iako nije toliko egzotična, Južna Koreja je najudaljenija destinacija za naše fudbalere, a u posljednje vrijeme tamo su Igrali Samir Bekrić i Muhamed Džakmić. Admir Raščić je bio u Hong Kongu, Muamer Svraka u Maleziji i Iranu. Već pomenuti Samir Bekrić, izvjesno vrijeme igrao je u Uzbekistanu za tamošnji Bundjokr. Ne treba zaboraviti ni Eldara Hasanovića koji trenutno igra za kineski Dalijan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.