NOGOMET

Prosinečki potvrdio: Razgovarat ću sa ova dva igrača da vidim hoće li igrati za reprezentaciju BiH

Avaz.ba

5.1.2018

Robert Prosinečki ne krije zadovoljstvo činjenicom da je izabran za selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nekadašnji trener beogradske Crvene zvezde i selektor Azerbejdžan otkrio je neke planove u razgovoru za Sportske Novosti.

- Iskreno da vam kažem, silno, baš silno sam zadovoljan i sretan! Bosna i Hercegovina ima reprezentaciju ogromnih mogućnosti. To je nacionalna vrsta koja posjeduje veliku, neupitnu kvalitetu. Sad ću početi govoriti ‘mi’... Dakle, mi sada ulazimo u kvalifikacije za Euro, gdje mislimo da možemo ostvariti cilj. Nema se što sad zamotavati u celofan i u eter gurati neke rečenice diplomatskog karaktera, cilj je jedan jedini, jasan kao dan, to je odlazak na Evropsko prvenstvo! Jer kad se sagleda kompletna reprezentacija, onda je jasno da se s takvom kvalitetom jedino i može postaviti takav cilj.

 Onda je malo zastao pa kazao...

- Ništa, treba se početi raditi! To je to!

Pitali smo Velikog Žutog hoće li nešto bitno mijenjati u reprezentaciji BiH. Naime, dugo ga znamo, on je jedan od trenera koji u svoje momčadi voli gurnuti mlade igrače, osvježiti momčad, dati priliku nekima koji je nisu imali.

Nisu samo Pjanić i Džeko

Tako je bilo u Crvenoj zvezdi, Kayserisporu, reprezentaciji Azerbajdžana.

- Gladajte, pratit ćemo sve. Prvu ligu Bosne i Hercegovine, gledat ćemo sve što se treba gledati. Isto tako gledat ćemo i igrače iz HNL-a, a koji su bosansko-hercegovački reprezentativci ili su potencijalni reprezentativci. Recimo, od tog malog Amera Gojaka iz Dinama pa nadalje. Razgovarati ćemo i sa Senadom Lulićem i Vedadom Ibiševićem, koji su se oprostili od reprezentacije, kazali da više neće. Vidjet ću nakon tih razgovora postoji li mogućnost njihova povratka, to je neka moja ideja. Ako ta mogućnost ne postoji, tražit ćemo nova rješenja, druge opcije, jer BiH, to stalno moram ponavljati, ima stvarno dobrih igrača, koji godinama igraju u reprezentaciji. Nisu to samo, recimo, Pjanić i Džeko, ima tu jako veliki broj igrača koji su super i mogu napraviti rezultat kojem stremimo, a to je plasman na Euro.

Veliki "Žuti" je baš želio BiH, to je bilo jasno od prvog trenutka kad se saznalo da je u igri za izbornika. Razgovarali smo tada, dalo se prepoznati da mu je taj posao bio jedan od željenih. Jer, Azerbajdžan mu je nudio otprilike šest puta veća primanja, Slovenija skoro duplo više. No, Prosinečkom u razmišljanjima nikada nije bio novac. Na sreću, postoje ljudi takvog kova, takvog stava.

- Imam svoju viziju od koje nikada neću odstupiti. Ovog trenutka moja vizija jeste da se s BiH može napraviti rezultat. To je moja misao vodilja, moja motivacija. Novac se ne uklapa u tu moju priču. On svakako nije bio najvažniji. Važno mi je da imamo pravu reprezentaciju, da s njom napravimo prave stvari.

Prosinečki je u nekim BiH medijima predstavljen kao Hrvat koji stiže s menadžerskim skupinama koje će preprodavati igrače. Svakakvi umovi dolaze do prilika za objavljivanje tekstova. Pitali smo ga kako je on doživio tu više nego prljavu propagandu?

- Mene politika ne zanima. Ja dolazim u BiH kako bih napravio nogometni rezultat. To što neki to miješaju s politikom baš ne razumijem, niti me to tangira. Nas zanima da pošteno radimo, najbolje što je moguće. Uz toliko spominjanu kvalitetu reprezentacije to je najvažnije. O tome što će se pisati, a što će ko kazati zaista me nije briga. Razmišljam i koncentriran sam samo na nogometnu reprezentaciju, dodao je Prosinečki za Sportske Novosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.