NOGOMET

Gvardiola na žestokom udaru: Šta je sljedeće, znak ISIL-a ili kukasti krst?!

Avaz Sport

5.3.2018

Menadžer Mančester Sitija (Manchester City) tvrdoglavo nastavlja nositi žutu traku u znak podrške uhapšenim katalonskim čelnicima, a u engleskom FA-u zbog toga nisu niti malo sretni.

Pep Gvardiola ostao je tvrdoglav i ne misli skinuti žutu traku koju nosi na prsima, u znak podrške uhapšenim katalonskim čelnicima. Ali ta njegova tvrdoglavost nikako nije sjela glavešinama iz engleskog FA-a.

Prvo je dvaput bio upozoren, onda je ovih dana stigla i službena "optužnica". Gvardiola ima rok do danas da se očituje, ali on je mirno poručio kako je spreman prihvatiti kaznu koju mu sprema Savez. A izvršni direktor FA-a Martin Glen poludio je na menadžera Sitija.

"Prepravili smo jedan od zakona kako bi simboli poput maka (simbol stradanja vojnika u ratu, nap. a.) bili dopušteni. Ali stvari koje stvaraju jake podjele, takve stvari ne želimo! Stvari poput velikih vjerskih simbola, Davidove zvijezde, srp i čekić, svastika... Ne znam, Robert Mugabe na majici, takve stvari ne želimo!", ponavlja zvaničnik FA-a, prenosi Goal.com.

"Da budem iskren i vrlo jasan, Gvardiolina žuta traka politički je simbol. Simbol katalonske nezavisnosti. I mogu vam reći, puno je Španaca, ljudi koji nisu Katalonci, a koji bijesne radi te žute vrpce", dodaje Glen i zaoštrava retoriku:

"Gdje ćemo povući crtu? Hoćemo li dopustiti nekome da nosi značku UKIP-a (UK Independence Party; desničari i euroskeptici, nap. a.) ili ISIL-a!? Zato moramo biti strogi i ne dopustiti lokalnim, regionalnim i nacionalnim političkim strankama da koriste nogometne dresove kako bi se prezentirali javnosti.", dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.