LIGA PRVAKA

Na putu ka Kijevu: Osam kandidata za jedan trofej i 100 miliona eura

Piše: R. BELKO

15.3.2018

U švicarskom Nionu u petak u podne bit će izvučeni parovi četvrtfinala najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu, Lige prvaka.

U bubnju će se naći kuglice s imenima ovih klubova: Real Madrid, Bajern Minhen, Barcelona, Juventus, Sevilja, Mančester siti, Roma i Liverpul.  

Favoriti

Real Madrid

Trenutno vodeći tim na tabeli UEFA-e, koji je prethodne dvije sezone otišao do kraja i ispisao historiju ovog takmičenja, kao prvi klub koji je odbranio titulu u modernom formatu Lige prvaka.

Madriđani su ostali bez mogućnosti da se bore za titule u domaćim takmičenjima i treća uzastopna titula u Ligi prvaka nameće se kao imperativ.

Statistika "Kraljeva" je više nego impozantna, jer su od 34 nastupa u ovoj fazi, 28 puta prošli dalje, a ispali samo šest puta.

Bajern Minhen

Bavarci već godinama lagano dolaze do titula u Njemačkoj, što im daje sigurnost i samopouzdanje. Međutim, drugi tim UEFA-ine tabele ima problem u eliminacijskim fazama, kada dođu klubovi iz Španije i Engleske, koji cijelu sezonu igraju jake mečeve. Bajern to nema i zbog toga je nerijetko imao problema u ovakvim mečevima. Ipak, respektabilan tim i njemačka upornost svake sezone svrstavaju Bajern među najveće favorite Lige prvaka. Minhenski tim je u dosadašnjih 28 pokušaja dalje prošao 18 puta, a u 10 pokušaja je zaustavljen. 

Barcelona

Klub koji je trenutno u najboljoj formi i koji uz raspoloženog Mesija (Messi) može deklasirati svakog protivnika i ove sezone ima mogućnost popeti se na krov Evrope. Dovođenjem Kutinja (Coutinho), te uz standardnog Suareza, napadačka oštrica Barce postača je problem za sve odbrane. Od 19 nastupa, koliko je ponos Katalonije igrao u ovoj fazi takmičenja, slavili su 15 puta, a samo su u četiri navrata zaustavljeni prije polufinala.

Mančester siti 

Predvođeni Pepom Gvardiolom (Guardiola), "Građani" su se ove sezone prošetali Premijeršipom i u finiš Lige prvaka mogu ući rasterećeno i odmorno. Ono što bi im moglo predstavljati veliki problem je nedostatak iskustva u Ligi prvaka. Ipak, tim koji čini spoj mladosti i iskustva, tehnički potkovanih i veoma brzih nogometaša, bit će teška prepreka bilo kom protivniku. Siti je samo jednom igrao četvrtfinale i prošao dalje, a sigurno je da se nadaju uspjehu i ove sezone.

Juventus

Tim koji je prošle sezone imao nesreću da u finalu igra protiv moćnog Reala, potajno se nada da će i ove sezone doći do posljednje utakmice i pokušati osvojiti trofej. Dodatni motiv i ove sezone bit će golman Điđi Bufon (Gianluigi Buffon), kojem će ovo definitivno biti posljednji pokušaj da osvoji titulu prvaka Evrope. Međutim, Juve ove sezone i ne igra na najvišem nivou. Protiv Totenhema su se provukli, iako su mogli biti deklasirani. Ipak, tim koji zna da igra na rezultat eliminirat će bilo kojeg protivnika i, ako im se karte poslože, doći će do titule.  

Liverpul, Roma i Sevilja, zadovoljni plasmanom u četvrtfinale, mogu biti nagazna mina favoritima, ali su i nogometni stručnjaci i kladionice saglasni da su im male šanse za prolazak dalje.

Šta donosi osvajanje Lige prvaka 

Pobjednik ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka inkasirat će između 54 i 57,2 miliona eura, i to je fiksni iznos koji garantira UEFA.  

Međutim, to nije jedina nagrada. Timovi će ostvariti znatnu nagradu i od marketinških, te televizijskih prava.

Tako će, prema predviđanju UEFA-e, timovi iz Španije, Engleske, Italije i Njemačke osvajanjem trofeja inkasirati više od 100 miliona eura.

Finale u Ukrajini

Finale 63. izdanja elitnog klupskog takmičenja, odnosno 26. sezone otkada ovo takmičenje nosi ime Liga prvaka, bit će odigrano u Ukrajini. Domaćin spektakla u najavi bit će "Olimpijski stadion" u Kijevu, 26. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.