LIGA PRVAKA

Džeko predvodi Romu u nemogućoj misiji

N. C.

4.4.2018

Pred Edinom Džekom i njegovim saigračima iz Rome je vjerovatno najteži mogući zadatak u današnjem fudbalu, ostati neporažen na gostovanju kod Barcelone skoro je nemoguće, a posebno zato što je Lionel Mesi (Messi) ponovo spreman za svoje fudbalske čarolije. 

Previše ovisi 

Posljednji tim kojem je uspjelo da u Ligi prvaka, pred 100.000 navijača, ne izgubi na Kamp nouu, bio je Juventus prije godinu. Miralem Pjanić i saigrači izdržali su i odigrali 0:0, a od tada, Barca pobjeđuje na svom terenu.

- Barcelona je favorit, ne samo protiv nas nego i za osvajanje Lige prvaka. Ako mi budemo igrali kao tim, možemo postići pozitivan rezultat. Zahvaljujući takvoj igri smo i stigli do četvrtfinala, a ne zbog jednog igrača. Ponosim se što sam član Rome, posao napadača je davanje golova i sretan sam što sam dio ovog uspjeha – rekao je Džeko, koji je pogotkom u revanšu protiv Šahtjora odlučio duel u prethodnoj fazi.

No, Barcelona je nešto drugo. Mesi je kratkotrajnu pauzu zbog povrede prepone okončao ušavši u igru s klupe u meču sa Seviljom, kad se činilo da je njegova ekipa konačno poražena. Kod vodstva Andalužana od 2:0, argentinski čarobnjak je pokrenuo preokret i pogodio za 2:2. Po ko zna koji put, potvrdio je svoj renome, ali i ranjivost Katalonaca kad ga nema.

Trener Ernesto Valverde nema težak posao kad je tu Mesi, ali ako odbrana Rome pronađe neki način da ga zaustavi, moglo bi biti problema. Argentinac je ove godine izostao sa pet utakmica u kojima je Barcelona pobijedila dvije, a tri remizirala, dok je u Sevilji poraz visio u zraku. Na pitanje ovisi li previše o Mesiju, Valverde odgovara:

- Ne, nismo zbog toga zabrinuti. S njim ili bez njega, svaka utakmica je drugačija. Šta mi tu možemo?

Stabilna odbrana

Ipak, očito je da Barca sada mnogo više ovisi o Mesiju nego ranije. Dok je, na Džekinu žalost, odbrana koju čine Mark Andre ter Štegen (Marc-Andre ter Stegen), Džerard Pike (Gerard Pique), Samuel Umtiti i Serhio Buskec (Sergio Busquets), stabilna, u napadu je, uz Mesija, samo Luis Suarez.

Južnoamerički dvojac je fenomenalan, ali i jedino čime Barca pobjeđuje. U Romi se nadaju da će nekako uspjeti održati ravnotežu, u čemu bi ključ, osim kapitena Bosne i Hercegovine, mogao biti i vezista Rađa Naingolan (Radja Nainggolan), za kojeg se strahovalo da će propustiti ovaj meč zbog povrede. Belgijanac se oporavio na vrijeme i trebao bi zaigrati.

U drugom meču večerašnjeg programa sastaju se Liverpul – Mančester siti.

Prosinečki: Edinu male šanse

Robert Prosinečki, selektor Bosne i Hercegovine, smatra da je u duelu Barcelone i Rome domaćin u velikoj prednosti.

 - Nažalost, moram reći da je Barcelona apsolutni favorit. Imaju Mesija, koji se vratio poslije povrede. Mi bismo svi voljeli da to bude Roma s Džekom, ali su šanse vrlo male. Mada oni nemaju šta izgubiti, nakon dugo godina došli su među osam najboljih timova u Evropi - mišljenje je Prosinečkog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.