MUNDIJAL 2018

Rusija obara rekorde, na Svjetskom prvenstvu nikad nije bilo više penala

B92

18.6.2018

Utakmica između Tunisa i Engleske, kojom je kompletiran program u ponedjeljak, bila je 13. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Englezi su slavili sa 2:1 zahvaljujući dvostrukom strijelcu Hariju Kejnu (Harry Kane ), dok je jedini pogodak za Tunižane djelo Ferdžanija Sasija (Ferjani Sassi ) sa bijele tačke.  

Još nismo završili ni grupnu fazu, a dobili smo svojevrstan rekord – na prethodnom Mundijalu u Brazilu bilo je potrebno 25 utakmica da bi se skupilo osam jedanaesteraca, u Južnoj Africi 2010. je taj broj ostvaren u 35. duelu, dok je u Njemačkoj 2006. osim penal sviran u 40. susretu.

Ovo je očigledno uticaj VAR tehnologije koja je na raspolaganju arbitrima u Rusiji, pa je nekoliko od ovih osam dosuđeno tek pošto je pregledavan snimak.

Inače, samo su dvojica izvođača bili neuspješni – Lionel Mesi (Messi) za Argentinu protiv Islanda i Kristijan Kueva (Cristián Cuevas ) za Peru protiv Danske.  

Golove sa bijele tačke, osim spomenutog Sasija, postizali su još Kristijano Ronaldo (Cristiano), Antoan Grizman, Mile Jedinak, Luka Modrić i Tomas Grankvist, a sigurno je da će ih biti još u sljedećih 25 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.